View Single Post
Old 12-01-2012, 11:59 PM   #6
Hart
Member

Default Re: Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Pozz
meni snimak zvuci ok, sto se tice boja instrumenata i sl.. nisam slusao na monitorima vec onako, kuhinjski stereo)))
Pomalo neprecizno odsvirano, nepretenciozno...
Nema produkcijski glamur, ako na to mislis, pomalo se vuce u ritmu...
Ako zelis promeniti zvucnu sliku, probaj solo instrumente pustiti kao mono, bass, gitaru i sl, nisam bas popamtio sve
Mislim da je ton bolji od izvedbe, pa uposli neke instrumentaliste koji mogu da daju malo gruva ili da ubacis neki instant ritam/pratnju sa aranzera

jes psovanje za kompozitora ali probaj kako radi... nekad iznenadi

Upravu si što se gruva tiče. ...Ustvari, sve što kažeš tu, je manje-više na mjestu?! Izvedba i nije neka, ali eto ne jurim po svaku cijenu za apsolutnom tačnošću, nevolim da zvuči robotski, iako po meni negdje ovo čak tako i zvuči upravo tako?!

...Gdje se vuče u ritmu?

Što se tiče instant pratnje, to izbjegavam pa i po cijenu da ne bude kako treba. Mislim, na kraju krajeva mogu ubaciti metonom da mi lupa, i eto mi pjesme . Po meni se nemože to složiti tek tako (često na određenim taktovima pjesme akcenat i harmonska promjena dešavaju se na posljednjoj osmini koja se veže za naredni takt, onda ima tu dosta prelaza, ritmičke nedoslijednosti) - npr. ja bubanj tretiram pomalo kao "melodijski" instrument - u ovoj pjesmici to možda i nije tako (osim na momente), ali mi je veoma važno da složim dionice bubnja i basa kako sam zamislio - to često možda i nije baš najuspjelije jer nisam bubnjar, ali stavim se nekako u njegovu poziciju i lagano kuckam.

Što se tiče zvučne slike, nisam bio siguran ni kako da panujem instrumente, kada se oni sami šećkaju lijevo-desno (svi imaju tu neku širinu, što bi se reklo), pa sam neke samo malo izmakao u jednu ili drugu stranu, a da mi je odnos strana otprilike izbalansiran. Bas je u sredini. Oko bubnja se nisam morao zazati, on je instant smiksan kako valja i dobro radi. Akustara koja svira ritam je stereo, skroz lijevo i desno ali je lijevo jača, jer klavir malo baca u desno . Saksofon isto nešto ljulja tamo-'vamo - to mi nije jasno zašto prave tako, po meni bi trebalo da se snimi mono?! Orgulje takođe kao malo rotiraju, ali sve je to nagdje oko sredine, valjda neće mnogo smetati vokalu - vidjecu, to mogu valjda srediti?!

Ovo za "produkcijski glamur" - e, upravo sam na to mislio KAKO TO?!?

evo i novi link
http://soundcloud.com/pedjahart/mi-e...et-new/s-uANjd

Interesuje me mnogo, koristim li ispravno efekte - ima li kakvih grašaka u korištenju eq-ova, limitera, je l' snimak dovoljno glasan?! ...kako zvuče reverbi, chorusi - da li je išta tu na svom mjestu?! Kakvi su odnosi instrumenata u miksu?!...Je l' potrebno automatizovati nešto?!

Last edited by Hart; 13-01-2012 at 12:59 AM.
Hart is offline   Reply With Quote