View Single Post
Old 12-01-2012, 12:44 PM   #19
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: The vice guide to the balkans

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Vaso, bas ga pretera...
pored opsteg (")prostituisanja(") koje spada u temelje estradne, medijske, politicke scene i siri se galopirajucim brzinom, ti si uzeo na zub akterku marginalnog znacaja...
U ovim jadnim okolnostima samo je pitanje trenutka kada ce i tebi i svima nama doci red da po...mo za malo hleba i zdravlja
Ma nisam ja uzeo na zub tu akterku, nego je ona (makar formalno) centralna ličnost u ovoj reportaži. U tom smislu mi bilo glupo da širim temu na celokupnu ovdašnju političku elitu ili na "novu srpsku urbanu pop/rok/hiphop scenu", o kojima uzgred budi rečeno imam još gore mišljenje nego o turbo estradnim mutantima. Odnosno, hteli mi to ili ne, turbo folk je jedina autentična kulturna tvorevina sa ovih prostora, ali da ne širim priču...

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
Turbo scena je finansijski uspesnija ali i ostatak muzicko/medijske bare nije drugaciji sto se tice kvaliteta i nacina na koji se generalno uspeva tj dolazi do veceg/velikog posla.. da ne pricamo o onima koji radi svojih interesa blokiraju skoro sve puteve... (muzika? tjah, otvori novine...)
Tu bi i B... i M... i S... i I... i .... imali svasta da nam priznaju...
Pa dobro, ali to je prosto u prirodi tog posla, ne samo ovde i ne samo danas. Pop muzika podrazumeva još ponešto osim same muzike - to je posao isto koliko i stvaralaštvo. I džaba ti poznavanje kvartnog i kvintnog kruga, pluginova i hardvera ako nemaš sposobnost da nekog šabana koji ne zna ništa o tome (ali ima pare) ne ubediš da si mu baš ti potreban da bi on zadovoljio neke svoje potrebe (materijalne ili psihološke, svejedno).

Pored nužnog talenta i znanja čovek mora da se trudi i da upozna te "šabane" i da im stalno bude u vidokrugu ako misli da ikako uđe u priču koja ga zanima (bio on izvođač, producent ili miksadžija). U tom smislu, ulaganje u kafanske račune ili razvijanje elastičnosti kičme na početku karijere ima podjednako smisla koliko i ulaganje u hardver i softver, ako ne i više od toga.

Siguran sam da bi svi koje si nabrojao mogli da kažu dosta toga o tome. Jedino što razlikuje Batu Kovača od Kobca i njemu sličnih prducenata je kriterijum u odabiru izvođača (nazovimo to nekakvom "estetskom etikom"), i to je sve o čemu sam govorio u prethodnom postu. Sa svim ostalim što si napisao se slažem.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 12-01-2012 at 01:05 PM. Reason: slovne greške
awacs is offline   Reply With Quote