MAO
|
Re: LS56 + ne?to AD/da pro
i da, sad evo ponovo čitam Psionicov post (e jesi i ti malko konfuzno postavio stvari!), da ne bude zabune, ako neko kupi skup konverter, i nakači ga na jeftinu zvučnu kartu, koja ima adekvatne digitalne ulaze (AES/EBU, ADAT ili Spdif), i jo? tu kartu podesi da joj clock bude SLAVE u odnosu na taj skupi konverter, kvalitet zvuka će biti dramatično bolji nego u nekom drugom scenariju. U tom slučaju, sama karta, koliko god lo?a bila, ukoliko ima iole pristojno odrađen digitalni input, nimalo ne utiče na kvalitet onog prvog konvertera, skupog, na koji signal nailazi. Ja sam u tu namenu za mojih par kompjutera u par control roomova pokupovao jeftine Maudiofile, čisto kao dongle za ProTools, dok su oni svi vezani digitalno kao slejvovi za RME karte, čije ulazne konvertere koristim svo vreme za usnimavanje, a bogami i izlazne sa slu?anje. Konekcija koju koristim je SPDIF, ali sam se potrudio i kupio ne?to skuplji koaksijalni kabl za tu namenu.
Takođe moguća zabuna iz psionicovog posta je pojava mikrofonskih preampa na skupljim konverterima - ovde je on isključivo mislio na skuplje zvučne karte koje pored konvertera na sebi imaju i preampe kao dodatnu alatku. Ovi preampi su realno uglavnom smeće, čak i na FF800, i ja ih ne koristim ni za ?to osim za talkback ili pilot kanale (kad bubnjar svira, da mu neko informativno svira ostatak pesme, gitara, glas il ?tagod), čisto da ne tro?im ozbiljnije preampe na to.
Dakle, finalno razja?njenje tematike - postoji uređaj koji se zove zvučna karta. Ona na sebi ima skoro uvek AD i DA konvertere, kakve takve. Ona putem ASIO drajvera komunicira sa tvojim harddiskom i programima, i prenosi digitalni zapis koji su konverteri njeni napravili, na hard disk. Postoje skuplje zvučne karte koje imaju i preampe na sebi. A postoje i standalone (samostalni) konverteri, koji nisu u stanju da bez neke zvučne karte uop?te komuniciraju sa kompjuterom, i ovo je dosta čest slučaj kod ozbiljnijih konvertera, da pored analognih ulaza i izlaza, imaju samo jo? i digitalne konekcije, koje mora? nakačiti na neku zvučnu kartu. Naravno, postoje i standalone preampi, koji sami po sebi ne rade ni?ta osim pretvaranja mikrofonskog signala u linijski na određeni način, i iza sebe tra?e obavezno konverter. E sad, u poslednjem periodu, pojavljuje se sve vi?e preampa koji se prodaju kao takvi, a u sebi imaju već ugrađene konvertere, te ih mo?e? direktno kačiti na zvučne karte digitalnom vezom. Ja bi i to izbegavao u ?irem luku, jer prosto ne verujem u all-in-one solucije, uvek neki aspekt mora da trpi. Zato ko ima novca, slobodno nek ide na opciju preamp-zaseban konverter-zvučni interfejs po izboru (tu onda ponajvi?e vredi gledati same drajvere i mixer karte, jer vi?e ne utiče na ni?ta drugo).
|