Re: Popizd*** ću !!!
Ja sam muku mučio dok sam ranije radio te neke prve mixeve onako, okvirno, da dignem i vidim šta klijent želi, kuda dalje voditi. Pošto sam se milion puta zajebao, sada čim radim nešto što mi je iole bitnije, polomim se najviše što umem, i više dana, i više kućnih slušanja-reworka, pre nego što nešto uopšte i pošaljem klijentu. To što sam mu poslao, MORA da KIDA, LOMI i UJEDA, bar po mom ukusu , i moram 100% stajati iza svake odluke. Od te tačke na dalje, ako neko ima neki konstrukivan predlog oko nekog detalja ili želje, nemam problem. Ako neko krene da mi to obara i mrsi muda i sve nešto menja, ja lepo nastavim da radim po njihovom, i isključim se dalje iz procesa, a svoj mix čuvam za sebe. Više puta se desilo da su klijenti sami skontali da mix1, zapravo najbolje i radi, i da su mi se bez da sam im išta lično sugerisao, sami izvinjavali za oduzeto vreme. Ovi koji nisu bili u stanju da to pojme, su otišlli dalje sa nekim svojim izamasakriranim verzijama, i ja tu ništa dalje ionako ne bih mogao da uradim. Ako me iko ikad pita o čemu se radi, pustim svoj mix i tu je kraj debate. Takođe, u svom nekom showcaseu, uvek čuvam te verzije, i kad mi klijenti na upoznavanju traže da im ponešto pustim, uvek puštam to. Mnogo snimaka su mi čak i neki mastering inženjeri žestoko ujebali, te bih CD koji na kraju dobijem za uspomenu, sahranio negde, a u svoj portfolio stavljao svoje verzije.
Suština je po meni, MI ne možemo sprečiti nekog da ujebe sam sebi stvar, ako taj neko to baš jako želi. Stvar je procene da li želimo da se i na koji način povučemo iz projekta (ovo je više pitanje pozicije na tržištu nego bila čega drugog, ja još uvek nemam luxuz odbijati poslove). Ali je kao preventiva toj situaciji uvek najvažnije imati svoj mix koji je KOLIKO JE GOD MOGUĆE NAJBOLJI MOGUĆI, i čvrsto verovati i stajati iza njega. Da vidiš kako se i u njima javlja crv kada se sa svakom daljom (a krivom) intervencijom, menja izraz mog lica, i lagano demonstrativno odlazi i entuzijazam, komunikacija postaje teža, što sve ipak utiče na to da oni sami posumnjaju u svoju odluku, jer hej, ipak su TEBI PRVOM dali to da radiš u potpunosti, što znači da si za njih TI i dalje bitan faktor.
|