View Single Post
Old 05-01-2012, 09:30 PM   #6
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Default Re: Slate Tape Machine

Imao sam zadovoljstvo da radim sa 8 kanalnim Teac, 24 MCI i na svom AKAI MG1212 12 kanalnom a sve to na kraju u PR99. Neke diskusije pocinju da smaraju, ja sam prokleti analogicar i jebe mi se za simulacije, znaci kad snimam gitaru idem ili u Marshalla starog 35 godina, ili novijeg marshalla starog 15 godina, a nedavno sam kupio i Fender twina iz 74 dok ne dobijem zvuk koji zelim u startu, a onda imam izbor simulacija na tone (retko mi koja odgovara) a onda kad zelim chorus ili delay upalim lepo PCM 80, Lex 300 ili TC M5000 i meni super. Prema tome radi ko sta ima i sta mu se svidja. Meni se simulacije prosto ne svidjaju ali to ne znaci da nisu dobre. Ono sto zelim da kazem a malo ljudi ima iskustva sa takvom workflow-cast izuzecima, postoji neka magija u tom radu kad se napanji izlaz iz mixera pa u tape, a da udara u crveno debelo, pa onda magnetofon kompresuje, pa sve to nazad u mixer recimo MCI koji je ukljucen non stop i ceo je u trafoima, znaci itekako ima tu zvuka koji je neponovljiv. Stvar je vrlo jednostavna cena starom analognom hardveru skace jer ga nema i sve ce ga manje biti, i postoji definitivno razlika u tehnologiji u odnosu na period pre 30 i vise godina i danas.
Postoji ogromna razlika u zvuku jer prosto te sprave su imale takav zvuk, u danasnje vreme je jako tesko postici takav zvuk, moze ne tvrdim da ne moze ali stvarno je potreban veliki trud, veliko znanje, cini mi se da je komplikovanije sa plugovima, jer kao nikad nisi siguran, a kod analognog workflow-a nemas izbor i onda si prinudjen da radis i onda nema zajeba. Na kraju ipak su te simulacije simulacije analognih sprava, ali postoji neka razlika, neki koji su pametniji i iskusniji od mene kazu 10%, ja cenim da su u pravu, a ako neko zeli da potrosi 40.000$ na tih 10% razlike u zvuku neka izvoli. Ono sto sam ja probao jeste da mi hardverski kompresor u agresivnijem podesavanju radi 100x bolje od recimo plug kompresora i to se cuje. Svako ima svoj trip! Istina je da je sve jednostavnije u DAW-u, da li je bolje u soundu-nisam siguran.
Braca is offline   Reply With Quote