View Single Post
Old 05-01-2012, 05:16 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Slate Tape Machine

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Inace - neka napise svako - KOJI je magnetefon koristio, KAD i KOLIKO dugo i GDE i sta je radio sa njim ?
(pustanje traka u radio stanici i snimanje benda su nebo i zemlja)
Onda ce biti malolakse da se diskutuje...
Kao snimatelj i miksadžija uglavnom sam radio na srednjim (16-kanalnim, 1") formatima. Nakratko bio suvlasnik 8-kanalnog studija (TASCAM 38). Kao izvođač sam u 95% slučajeva boravio u 24-kanalnom okruženju (MCI, OTARI, Soundcraft). Upoznao gomilu 1/4" dvokanalnih ReVox-a (A77, B77, PR99), Studera (uglavnom A810), TASCAM-a, štatijaznam. I da, snimao sam i miksao bendove i nekolicinu muzika za pozorišne predstave i filmove. Postoji par radova iza kojih i dan danas stojim (mada ne tvrdim da su dobri) i gomila stvari kojih se stidim.

Svaki magnetofon na kom sam radio sam umeo da naštelujem (i demagnetizujem) što sam nažalost prečesto i nerado morao da činim pošto je svaki novi kontigent "iste" trake radio malo drugačije, obaška što su 1/4" master trake jednog dana bile BASF LGR50, sutra 911 a preksutra LGR30.

Druga stvar: tehnika usnimavanja je bila potpuno drugačija nego danas. Jebiga, nekad davno morao si da unapred kompenzuješ "head bump" tako što ćeš na traku poslati ne-baš-naročito-bass-heavy-signal pošto si u startu računao na to da će traka vratiti više basa i manje visokih. Pa si onda usput preterivao sa high endom (da bi taj high end preživeo do miksa). Danas ljudi očekuju da im "traka" donese magiju samim tim što će proterati neki zvuk kroz magnetofonsku glavu i traku da bi dobili "mast, dubinu, štatijaznamšta".

Mislim, da se razumemo: volim traku i rado je se sećam, najviše zato što ju je bilo (relativno) teško i rizično editovati. Pa je samim tim svaki zapis bio prilično promišljen i svesno zadržan kao "dobar". Ali to nema nikakve veze sa "zvukom trake".

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 05-01-2012 at 05:27 PM.
awacs is offline   Reply With Quote