Zatvorenost iSistema je po meni glavni "nedostatak" iTehnologije,ne samo iz domena podjele raznih vrsta materijala i aplikacija izmedju korisnika,vec iz prostog razloga sto je namijenjena ozbiljnom procentu "obicnog" konsumerizma a ujedno i nedostupna za odredjeni broj poznavalaca i developera da ucestvuju u kreiranju i usavrsavanju sistema.
Znaci,zastupljenost ispodprosjecnog kupca/korisnika koji ne zna cak ni osnovne namjene svih mobilnih masina sa iTehnologijom je samim tim i odgovor na pitanje zasto je toliko i popularan danas,i upravo bih postavio znak jednakosti koji stoji sa uopstenom popularnom kulturom.(Ne jednom smo imali diskusiju na tu temu)
Ovdje naravno odvajam ljude koji u dobrom procentu koriste (znaju) sto iTehnologija nudi na svojim device-ima,sa sve DaBearovim nabrajanjem.
Ono sto hocu da kazem je da upravo ta zatvorenost ne ostavlja prostor za manevar ljudima koji imaju ideju,iz bilo kojeg domena.Za razliku od Androida recimo koji je po meni pravi OS buducnosti,na cijoj platformi ce biti izgradjena prava zajednica jedinstvenih otvorenih sistema i koja ce imati ogromnu prakticnu primjenu.Da ne govorim o tome da je on tek sad u ogromnom naletu i da tek predstoji razvijanje i nebrojene mogucnosti,u sirokom spektru aplikacija koje ce se koristiti sve vise,a na osnovu dosadasnje progresije.
Pregledom karakteristika Android OS,sto bi rekli strucnjaci je da mu hvali elegancija iOS.Međutim, korist od toga ?to je Android dostupan na velikom broju uređaja i ?to nudi ekstremnu kastomizaciju je ne?to čemu se ni jedan rival ne mo?e pribli?iti.Koliko sam ispratio,Android se sprema da izvr?i migraciju sa mobilnih telefona na netbook-ove. Postoje indicije da će prvi netbook sa Android operativnim sistemom biti Asus. Iako Android svakako neće pokoriti standardne operativne sisteme za ove uređaje, sigurno je da će postati jedno pouzdano re?enje.
Mislim da sto se tice konkretnih stvari i efikasnih koriscenja oba sistema,Android ne samo sto ima vece mogucnosti u efektnoj primjeni,vec i daje tu opciju da ga koristeci kao dio te velike otvorene grupe,pises aplikacije (u kao sto rekoh raznim domenima) i postavljas na market,ili kao besplatne pa reklamirujuci nekog na tvom dijelu app uz nadoknadu ili prodajuci ih,sa fifty-fifty podjelom sa Googlom