[QUOTE=psionic;318867]Covece, pa ti iz Banjaluke pises o FDU - ovom u Beogradu, predpostavljam, zar to ne znaci da primaju osam ljudi iz maltene CELE BIVSE SFRJ ???

I kazes da je to lako upisati ?
Inace, ta opsta kultura je jako neophodna za dizajn zvuka, uopste nije smicalica, kako bi smanjili gomilu wanabee-ja, namecuci nebuloze koje trebaju da poloze...
I nije samo za film. Ima tu i pozorisne muzike. (pozoriste - inace jako razvijena grana kriminala u ovoj drzavi... Lepo ususkana i prikrivena pod velom kulture i nikome ne bode oci, kao kupovina vakcina, na primer)
BTW, pises ovo o FDU, iz svog primera?
Nisam rekao da je lako upisati, rekao sam da je upis tezak i zahtjevan, ali da nije nemoguce upisati i da nije veza presudna da se upise...
Mozda sam pogresno protumacio "elitisticka"... mislio sam na tatine, mamine sinove kad se spomenulo "elitisticka" ( ne kazem da ne upisuju i takvi, moguce je, ali znam da nije iskljucivo tako i da je to pravilo )
Test opste kulture je test koji eliminise one koji nisu spremili prijemni ispit. Procentualno najvise pitanja ( od cini mi se 60 ) je vezano za zvuk, pa o istoriji filma, ex yu kinematografije, osnovama muzike, sastavima orkestara. U literaturi koju preporucuju imas SVE , ali bas sve sto treba da naucis za taj ispit, ako nisi naucio u srednjoj. Ako neko misli da ne treba da zna ko su znacajni reziseri, kompozitori, slikari, glumci, muzicka djela... pored toga kako se i koliko reflektuje zvuk od nekakve povrsine, sta je mikseta ili stojeci talas ne treba da upisuje akademiju umjetnosti.
Jednostavno je, ako nisi spreman spremiti takav ispit na faxu koji prima 8 ljudi na godinu, nije fer da prodjes ako nisi spremio i uzimas mjesto nekom ko bi za to bio spreman. Mislim da je takav test na takvom smjeru za koji je zainteresovanost ogromna, neophodan.
FDU drzi do toga da ne prima 30 umjesto 8 ...iako bi sto vise primljenih bilo vise novca njima, drze standard.