View Single Post
Old 24-12-2011, 11:41 PM   #21
bole
Member

Default Re: Privatne skole audio produkcije

FDU je moja preporuka.
Drugar je zavrsio SAE u Holandiji, radio je samnom u rental firmi i na par snimanja, drugi drugar zavrsio SAE u LJubljani. Obojica imaju istu pricu u vezi sa tim skolovanjem. ( mnogo kosta a ne nudi koliko kosta ) iz rada sa njima sam shvatio da imaju elementarno znanje ali da nemaju nista vise nego da su sami uz neke knjige proucavali isto.
Imali su pristup opremi , dodorivali su SSL ove, NEVE ove , DIGIDESIGN kontrole ... ali nedovoljno vremena, tako kazu a i uvjerio sam se sam, a da je takva skola neka ok osnova za dalje, hm, jeste a da li vrijedi toliko novca, ne znam. nekome su patike od 150 eur za mjesec dana fudbala ok , meni nisu .... ne limvo tu racunicu

Na FDU je prica drugacija... akustika, osnove notnog pisma, muzicki instrumenti, snimanje muzike, primjenjena muzika... su neki od predmeta koji se izucavaju a vezani su za muziku....
pored tih predmeta su predmeti iz dizajna zvuka za film, tv, pozoriste, radio... sve je to zvuk, opet ...
ali ne samo to; psihologija , istorija drame i pozorista, filmska montaza, tehnologija filma, istorija filma ....i jos ne mogu da se sjetim svih
Na FDU ces garantovano ( ako te zanima ) saznati sta se desi kad palica udari u dobos , kako se tu generise zvuk, kako se odbija, apsorbuje , reflektuje... kako putuje do mikrofona, kako reaguje na membranu, kako membrana reaguje ako je to membrana kond, ili dinamickog mikrofona, koji su opsezi muz instrum, kako se ozvucavaju, kako se snimaju, kakvi su sastavi raznih orkestara, koji je osnovni harmonik nekog tona, koji je alkovtni niz tog ...naucices citati partiture... i jos mnogo toga vezano za sam ZVUK . Tamo se stvarno izucava ZVUK, a muzika je mnostvo zvukova kako ja to kontam...

Da se razumijemo, da ti dodje Sting i drzi predavanje 4 god o tom kako se pjeva i svira , to ti nije garant da ces biti uspjesan pa pjevati i praviti pjesme kao on. U takvoj skoli se uci kako upoznati i razumjeti to za sta se zanimas, koji su nacini da pokusas da ostvaris to sto si zamislio da uradis...
neces izaci kao producent ni iz jedne, a koliko ces nauciti i koliko dobar biti zavisi i od skole i od tebe.

nije isitna da je elitisticka skola, nije istina da se moze upisati samo sa vezom, nije istina da je vezana uglavnom za film. mozda je takva prica zbog toga sto se vecina ljudi koji zavrse zvuk na FDU svoje znanje unovce na radu na filmu. Logicno je , veci je novac... a snimanje i dizajn za zvuka na filmu ne moze da radi neko ko ima mac, m-audio, dva mic, 2 adama, par apsorbera na zidu i zna nesto oko softvera ...moze samo onaj ko zna, jer ako ne zna, tad on producenta filma kosta honorare za novi dan kamermana, rasvjete , krana, shina, na kraju glumaca .... a to je min 3000 eur, zavisno od producije... tako da producenti nece uzeti nekog ko nije "provjeren"
Upis jeste tezak i zahtjevan, traje 4 dana. 1. dan test opste kulture ( koji nije zahtjevan ako si bio odlican djak u gimnaziji, citao o istoriji umjetnosti, audio tehnici, muzici... 2. dan test muzikalnosti i ritmike, 3. dan analiza par scena AV dijela, 4. dan poznavanje osnova audio tehnike i intervju. i sve to nije prepreka da se odustane jer ne upisuju samo vukovci nego i talentovani koji nisu bili vukovci...
Prima se 8 studenata maksimalno i vrijedi novca ulozenog!