Quote:
Originally Posted by BlasterMaster
naravno , ponavljam, uvek sam bio za tretman (pa sad koliko to moze da se dovede do perfekcije pitanje je) jer mislim da slusanje i hvatanje caka bez akustike pa primenjivanje istog na svoj miks moze samo da otera coveka u smer suprotan cilju...
|
- Ma znam ljude koji su radili "na hartijicu"... odu kod nekog kod koga je nesto manje lose slusanje, pa zabeleze sta treba da "brckaju", pa po spisku "sredjuju" to kod sebe.

- Ili imaju tri do pet pari zvucnika poslaganih... koji im sluze da "sastave sliku", opet u nesredjenoj sobi...

- pa resavanje nedostatka bassa u nesredjenoj sobi subwooferom,
- pa resavanje akustike "teskom zavesom"... (my favorite!)
ima gomila kafanskih prica bas nekako na temu "Mandusica Vuka"... da ih sve ne nabrajam... sve je to besmisleno smaranje... kad sve saberem... sta sam video... radja se savet koji upravo dajem.... bas ovakav kakav je - Slusalice...
EDIT: Kvalitetne (i odgovarajuce) slusalice su odmah obrisale akusticke probleme koji su u ovom slucaju neresivi, omogucile su referentno slusanje za korisnika, ali su donele neke druge probleme... koji se mogu resiti vezbom, ali ta vezba moze imati neki cilj... dok je ovo drugo besciljno... i beskrajno smaranje, sa ozbiljnim ogranicenjem da se pojedini BITNI detalji nikada nece moci cuti. Takodje se zamor moze resavati cestim pauzama, jer dugotrajni neprekidan rad nije preterano zdrav iz drugih razloga
Quote:
Originally Posted by BlasterMaster
elem, moj savet placid artu je: ako buraz imas volje, zelje, novca, visak slobodnog vremena koje bi inace trosio na nesto mozda pametnije, i mozda najbitnije - ako imas "uvo" za te stvari - slobodno ulozi u to sto si hteo... koliko toliko... ulozi u to neko lou badzhet ak.sredjivanje da cisto pribliznije cujes i radis kako treba... i bice to duuuug proces i uvek ce biti mucenje bez prave sobe... ali ko zna... mozda ce ti se nekad posreciti, pa cemo svi mi koji ti ovde kao solimo pamet slusati tvoju neku hit pesmu i ne znajuci da si to ti i pitati se "de li je ovo radjeno?" 
....
|
Nema tu bas "pribliznije" ili "manje priblizno"... "low budget" sredjivanjem ce ubiti srednje i visoke iznad 500Hz a
TO MU TREBA I TO MU NE SMETA u sobi... Ono sto je skupo je sredjivanje niskih frekvencija ispod 200Hz jer zahteva i do 40% zapremine prostora, pa samim tim i dovoljno veliku sobu da to sve stane a da ostane mesta za onoga ko radi i sprave, ali i puno novca za materijal i izradu...
Da bi sredio kick i bass u miksu, a za to mu treba ili akusticki odlicno sredjena soba (bez ozbiljnih sobnih modova ispod 100Hz) ili kvalitetne slusalice ili "vradzbine"... u svakom slucaju mu treba i znanje kako to da uradi, i sta zeli da dobije, to se nekako podrazumeva...
@soundman
btw, samo zvucnik moze da
cujno ne svira isto na srednjem i glasnom nivou... samim tim ce razlicito da aktivira sobne modove.
EDIT:
Takodje, ljudski sluh ne reaguje isto na srednjem i glasnom nivou, pogotovo na niskim frekvencijama se karakteristika izrazito razlikuje po tom pitanju. To se moze videti proucavanjem http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour,