Quote:
Originally Posted by quake2
Kada generalizujemo situaciju,uglavnom se slazem sa skoro svim sto je napisano....ali kada izdvojim neke primere ljudi koje poznajem,mogu stvari da idu i drugim tokom.Eto na primer,kolega iz Rume ciji su roditelji zanatlije i nisu nikako mogli da uticu na njegov upis na FDU,dobro zagrejao stolicu i bio primljen,iako se tada primalo takodje samo desetak studenata.Za razliku od gomile ostalih,vredno radio,zavrsio fax,interesovao se i posle faxa....i na kraju otisao u Nemacku gde i danas zivi i tu diplomu mu PRIZNAJU na poslu koji je vezan za snimanje i sve sto je na fax-u,i van njega naucio mu je vrlo dobro doslo.Mislim,kada neko pita sta da upise,ja mu preporucim FDU....ako nema vezu i uspe to da upise,pretpostavka je da ce biti vredan i raditi na sebi ali sve...iskljucivo SVE sto ce se dogadjati zavisi samo od njega.FDU je dobra polazna tacka za bilo koga ali nikome ta diploma koja se usput dosta teze dobija nego na ostalim fax-ovima,nije garant da ce bez muke i rada uspeti da budu cak i radiski tonci.Treba imati znanje ali i relevantna diploma ume vrlo dobro da poluzi,tako da mladim,vrednim i talentovanim momcima sa elanom preporucujem da barem probaju....lenstine neka se ne zamajavaju jer uvek mogu neke prostorije lepo da okrece,napune lampicama i za debele pare prodaju narodu "hitove" ako imaju dobru,staru,seljacku zvaku  ....a kada stane poso,mogu lepo da preprodaju kola,kupus,svinje....ili rade sta god vec drugo bez grize savesti da su ulozili pola zivota u nesto drugacije.
|
Slazem se da moze da upadne izmedju svih tih "sinova" i "poznanika", ali tu je veliki faktor - sreca. Ako stvarno spremi sve te pismene delove ispita, uvek mogu da ga sacekaju na razgovoru i procene da im on ne odgovara kao student, grejanje stolice i savrseno spremljen ispit nisu apsolutni garant da ce upisati... Ovo je sve iz vremena od pre jedno 5 godina. Ne znam kakva je sad situacija, ali mislim da se nije znacajno promenila.
Zasto ovo potenciram ? Zato sto znam ljude koji su protracili jedno 3-4 godine, dok nisu upali na FDU. Njihovo obrazlozenje je -
"jednostavno nece da te prime iz prvog puta" Ovo nije moje iskustvo i treba uzeti sa rezervom.
Nije da nekog obeshrabrujem, naravno da ako neko stvarno zeli i dovoljno zeli, upisace, ali opet - kao sto je i Artur napomenuo - nisu BAS muzicki orjentisani, tj vise su naklonjeni pozoristu i filmu, tako da ne znam da li uopste da se smara oko FDUa. Sa druge strane, to je jedna od itekako prestiznih diploma - bar ovde kod nas, na faksu tokom studija, saradjuje sa mnogo sadasnjih i buducih rezisera, glumaca i raznih "faca" iz tog sveta i to ce mu otvoriti nove perspektive za posao i afirmaciju. To je neko moje misljenje...