MAO
|
Re: Privatne skole audio produkcije
Već smo više puta elaborirali tu temu ovde, ja ću ukratko ponoviti svoj stav - detaljnim proučavanjem istih, došao sam do zaključka da je jedini cilj privatnih škola za muzičku produkciju upravo - zarada istih. Jako mnogo truda oko ubeđivanja studenata koji plate te nimalo jeftine cifre, oko toga da sad oni uče neku "svetu nauku", tako da se iz tih školi ponajviše izlazi praznog džepa, naduvanog ega i kompleksa više vrednosti, a sve opet sa predubeđenjima i nesposobnošću da "slušaju", UČE i RADE dalje na sebi. Po komlpeksu više vrednosti se posebno ističe FDU, gde je to manje više slučaj sa svim smerovima ne samo sa dizajnom zvuka. Ovo sve naravno pričam iz ugla generalizacije, naravno da sam upoznao, doduše JAKO RETKE pojedince sa svih tih škola, koji znaju i imaju ispravan način razmišljanja, i koji su i dalje u poslu napredovali, ali pored toga što su retki, teško da za sve to imaju da zahvale samoj školi, što uglavnom oni sami prvi i ističu.
Dalje, najveća zamerka školama generalno je upravo loš kriterijum prolaznosti, tako da su dozvolile da pored ovakvih retkih i uspešnih pojedinaca, gomiletina idiota ide okolo po gradu kurčeći se time koju školu imaju i kako su oni sad "diplomirani inženjeri" a mi ostali, obični prašinari. Nemoguće je da neko diplomira nešto za zvuk a da ne zna koliko je volti fantomsko napajanje, šta je razlika između mono i stereo signala, balansiranog i nebalansiranog, ili šta je lightpipe. A sve su ovo primeri koje sam svojim očima video.
sumo sumarum - VETŠ - solidna škola za inženjere, mnogo matematike i prirodnih nauka, a jaaako malo muzike i nedovoljno prakse
BK - preskupa glupost koja se na ravne časti bavi muzikom i filmskim zvukom , i to uglavnom loše i opet kriminalno malo prakse.
FDU - elitistička škola za filmski sound i sound design uopšte, koliko znam, jako se malo bave muzikom generalno. Jedina prednost iste je što ukoliko ste je već upisali, verovatno imate veze i poznanstva u filmskim krugovima, te vam je sa istom lako da ih produbite i unovčite - u prevodu, ostaćete u poslu
SAE - jezivo preskupo školovanje gde se 6 meseci potroši učenje šta je miš a šta tastatura. Dobro je da su BG izdanje napravili u saradnji sa PINK studijom, gde studenti druge godine provode dosta vremena radeći na svom projektu, praktično škola najbogatija praksom, od gorenavedenih. Opet jeziva količina diplomaca (iz drugih gradova doduše, prva klasa BG još nije završila) koji idu okolo i akutno lupetaju gluposti, i ne umeju da ofarbaju kick drum,
BG škola zvuka je najnovija, ali za razliku od prethodnih, mislim da nije diplomksog nivoa već, nivo kursa, i ima solidnu ekipu predavača, na čelu sa Kljajićem, jednim od najbogatijih CVa u BG. Čak nije ni blizu skupa kao ostale , i verovatno najsmislenije otići tamo ako se ima viška para a nedostatak želje i motivacije za po meni, jedinim smislenim - domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očima, i laganog sticanja poznanstava, znanja, i pre svega poverenja ljudi u svoje sposobnosti. Ovo se u školama, jednostavno, novcem ne može kupiti
|