View Single Post
Old 18-12-2011, 02:09 AM   #22
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Yamaha Motif XS - test

Da se ukljucim malo sa nekim utiscima...

Dugo sviram S90ES sa PLG prosirenjima (DX,AN,VL) koji je sto se ROM-a tice identican sa Motif ES serijom sa dodatim S700 piano semplovima. Imao sam prilike i da probam/sviram i ES7, odnosno XS6 sprave.

Evidentno je da je sto se tice ROM baze, ergonomije i integracije sa DAW softverima i editorom XS korak unapred, medjutim za mene je ES u kombinaciji sa gorenavedenim PLG ekspanzijama "ozbiljniji zvucni alat", makar vazila sva ogranicenja koja su cenjene kolege vec naveli. U XS ROM-u se mogu naci (ponajvise za "DX like" sound-ove) sirovine za"zamenu" nekih PLG preseta, medjutim, iako mogu biti upotrebljivi, ni izbliza nisu to sto bi trebali da emuliraju. Uz to, moj osecaj klavijature se unekoliko razlikuje od nekih drugih gore navedenih; upravo mi je velocity response kriva neprirodnija za svirku, "gaz" dirke plici, otpor manji, a cak sam imao utisak (mozda je "trip", ne garantujem) da je sama dirka i nesto uza kod XS-a.
Ono sto je standardna (i proverena) prica koja, manje - vise vazi za svaku novu generaciju synth-ova je, da se u "iznutricama" nalazi sve veci broj "general purpose" na ustrb custom dizajniranih komponenata za konkretnu spravu ili familiju sprava i to je i slucaj i kod XS serije, tako da ce ona, svakako, biti "familijarnija" sa vasim ostalim kucnim aparatima (moram malo da se nasalim)...
Druga je (ali takodje sasvim izvesna) prica da se sa erom hardverskih ekspanzija i definitivno zavrsilo. Yamaha je od PLG-a odustala jos pre neku godinu, Korg je "karijeru" zavrsio sa Radias-om, a i Roland sa ARX-om (posle cele TRI izbacene ekspanzije), samo nam jos to nije javio... U buducnosti, synth-ovi ce, kao stvari stoje, uglavnom biti "obogaljene" WIN masine dizajnirane oko jeftinih kompjuterskih motherboard-ova.

U zavisnosti, sta je kome bitnije od gore navedenog, moze se naci i neki okvirni odgovor na dilemu ES vs. XS...