Samo treba da procitas sta si napisao i da se prisetis da li si ikome na opisani nacin uspeo da namestis subwoofer a da on bude zadovoljan i da mu miksevi izlaze bolje nego samo sa NS10, sto se lako da proveriti. Ako nisi to nikada do sada uradio, onda nemoj siriti "savete" koje ni sam nisi proverio u realnosti, da funkcionisu, nego izlazes neku "teoriju" koja je jasna samo tebi....
Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
.... Ako ti treba kasnjenje,
|
Kako da zna da mu treba kasnjenje?
Koliko je to kasnjenje?
Quote:
pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja,
|
U kojim granicama menja?
Sta treba da slusa/gleda/meri da bi pronasao najbolje kasnjenje?
Quote:
vidis kada je najbolje i tu ostavis.
|
Gde vidi?
Sta gleda?
Kako izgleda "najbolje"?
Quote:
(pod uslovom da bas ide napred)
|
Kako to bass ide napred?
Quote:
Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale...
|
Zasto je verovatnije da bass kasni?
Quote:
Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo 
|
Koga da baci?
Koga da vrti?
Koliko malo?
U kojim granicama?
Quote:
-fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
|
Kako ce to da proceni?
Sta treba da gleda/meri/slusa?
Quote:
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz),
|
O kojoj gornjoj frekvenciji pricas?
Kako "smanjuje jacinu na fq"? ( i sta si uopste hteo da kazes sa tim?)
Quote:
tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.
|
"neka vrsta elektronske skretnice"?
Pa ne moze bilo koja niti bilo koja vrsta... a ponajmanje "neka vrsta"... Samo se neki filtri sabiraju u ravan odziv... sve ostalo je nemoguce uskaditi da bude ravno...
O kakvim "eventualnim pikovima ili rupama" pricas?
Ako ces "poravnavati" odziv prostorije ekvilajzerom onda procitaj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35381
pre nego sto pokusas to da uradis.
Quote:
Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...
|
linearnost (referentnost) ... ovo ne razumem... kakve veze ima linearnost i referentnost? Linearnost cega? Referentnost u odnosu na sta?
Kako proveriti merenjima u polusredjenoj sobi?
Provera miksanjem je vec druga prica... i mozda jedina stvar s kojom se slazem u tvom postu.... posto i sam zastupam taj metod.
Ali ocekivati od producenta i miksing inzenjera da na sluh uskladjuje odziv subwoofera u sobi sa postojecim parom zvucnika, to samo trgovci rade ovde u Srbiji...
Ako ocekujes od njega da nesto meri... hm... nek ti kaze sam.
- Ako je merenje u pitanju, onda treba opisati metodu merenja, kao i sta se meri i koji su ciljevi cele te price... tako da sa tvojim "opisom" kako to on treba da uradi... moze u najboljem slucaju da izgubi vikend na avanturu sa subwooferom, i da na kraju opet ne bude bolje nego samo sa NS10.
- Da dodam jos i to da je neophodno da se kontrolna soba sredi akusticki veoma dobro (bass tretman) da bi uopste mogli da pricamo o subwooferu i da bi uopste mogli da razmisljamo da stignemo do kraja avanture, te opravdamo utroseni novac za subwoofer.
Prema tome, sad sam ti napisao puno KONKRETNIH pitanja, koja su ostala nejasna, posledica su NEKONKRETNOG odgovora, koga si dao,
Pri tom mi zamerka nije bila na nacin visekanalna audio kartica, nego na metodologiju koja je, najblaze receno, vise nego zbunjujuca.