Re: Mikrofon do 500 ?
opet se ne slažem sa većinom izrečenim .. meni je AT4050 ubedljivi bestbuy s'obzirom na konkurenciju, kačio sam nedavno shootout sa Neuman TLM103, koji sam mogao da kupim, pa odustao. Dakle, karakterniji definitivno, bar od 103ke, ali i veoma upottrebljiv za ispod doboš (moj favorit, doduše 441 nisam kačio), odličan za akustične instrumente, detaljan u midlu (možda i previše). Ja u mojoj kolekciji imam i K2 i Sm7B i AT4050 i MD441, i nekako mi je za vokal AT prvi izbor od kojeg počinjem, ako je "normalna" dinamika pevanja. Ako je agresivnije pevanje, počinjem od SM7b, koji je mnogo linearniji na dranjima od svega ostalog, osim MD441, kojeg nepravedno u zadnje vreme zaboravljam. K2 je užasno specifičan mikrofon, koji meni pravi uglavnom dramatično više drame oko sibilanata nego bilo šta drugo. Takođe, imam utisak da na kardioidnom paternu drastično "šire" hvata negoli AT4050 i SM7b, pa se tako više čuje prostorija, što nije uvek želja kad snimam pevanja. Fora sa njim je, ujedno i jedini razlog zašto ga nisam prodao posle godina nekorišćenja, je ta da kad nekom vokalu legne, on zazvuči kao milion dolara. Nekako, ume lepo da laže, određene glasove. Ako nije legao, zvuči gore od nt1000, i plus distorzira na sibilantima ako je iole naglašenija ta pojava kod pevača. Zato ga čuvam, jer kad procenim po tipu glasa da će možda "da legne", probam i retko kad uspem da se odbranim od vokalista koji to čuju, jer im zvuči najlepše.
|