Quote:
Originally Posted by boggy
Ako je prostorija mala, a obicno jeste, ondaK i "plava linija" zavisi od prostorije i pozicije bubnja u istoj.
Vazno je slusanje.
|
UVEK je važno slušanje. I UVEK je važna pozicija bubnja (ili bilo čega drugog) u prostoriji. A "plava linija" je prosto plava linija. Kao što uostalom i rekoh - to je
akustička (što i Dejo kaže), a ne
vizuelna osa. Mogli bismo da je nazovemo i "mentalnom" osom, ali hajde da ne idemo u totalnu apstrakciju...
Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona. Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza).
Ni Massenburg (a ni moja malenkost) ne priča o konkretnim situacijama nego o principu. Principi se pak uglavnom predstavljaju s obzirom na "idealne" uslove. I u retko kom tutorijalu ili predavanju na temu stereo tehnika snimanja će neko obrađivati situaciju u kojoj leva strana bubnja gleda u betonski zid, a desna u špajz sa zimnicom

Što naravno ne znači da je ta situacija nedozvoljena ili da ne može da donese kvalitetne umetnićke rezultate. Ako se baš tako hoće, ili ako se drugačije ne može.
Pozdrav,
Vasa
P.S. @Znak: što se tiče overheada koji su postavljeni "preblizu" jedan drugome: generalni
princip "spaced pair" postavke mikrofona glasi: što su mikrofoni razmaknutiji utisak prostornosti snimka je veći, ALI na uštrb preciznosti lociranja zvuka. Dakle, ako želiš da ti zvuk koji dolazi oz overheada bude "prostorno definisan" (tojest da se zna gde je sredina slike) onda ih staviš malo bliže. Ako želiš da bude "prostoran", a nije ti naročito važno gde se nalazi sredina zvučne slike - razmakneš ih. Naravno u idealnim uslovima i sa dva "ista" mikrofona