Quote:
Originally Posted by awacs
Čovek ne priča samo o pojačalu, priča o tome šta sve utiče na doživljavanje zvuka tih zvučnika. A razlog iz kog sam ga citirao je da napomenem da pojačalo nije jedina važna stvar (mada je naravno važna, kao i kvalitet interfejsa). Podjednako je važno gde ti zvučnici stoje (boundary reinforcement, jel' da) i koliko glasno ih slušaš (ako nemaš baš baš dobro pojačalo).
........
|
Ovde pricamo o pojacalu za NS10, i o faktorima koji su kontrolisani tim segmentom u lancu. Po mom iskustvu, nikakav akusticki tretman niti pozicioniranje zvucnika nece (niti moze) zameniti ili smanjiti potrebu za kvalitetnim pojacalom, odnosno popraviti ono sto POKVARI lose pojacalo, ali moze uraditi neke druge stvari, popraviti osecaj bassa, na vrlo specifican nacin recimo, sto sam vec rekao ranije:
Quote:
Originally Posted by boggy
.........
Znaci, kompresioni dizajn Yamaha NS10 je velikim delo zasluzan za brzu i preciznu reprodukciju barem do nekih 100Hz, mada ako se pazljivo uradi akusticki (bass) tretman prostorije, bass iz tih zvucnika postaje osetno i neocekivano dramaticniji.... ........
|
EDIT:
Takodje sam iskusio da lose pojacalo zna da zazvuci jos gore kada se akusticki sredi prostorija i pazljivo pozicioniraju zvucnici, jer su anomalije tada izrazenije i lakse se cuju... tako da i dalje zastupam ideju da ne treba pausalno tretirati probleme jer nas to ne vodi ka resenju istih, pogotovo, da se ogradim, ako je ovo diskusija o problemima a ne samo puko caskanje...
Zato sam i rekao da "ne razumem" sta covek hoce da kaze i da tim "savetom" ne mogu biti vodjen u izboru pojacala... a ni bilo cega sto bih trebao da kupim... (ako je to tema ovog threada)... jer prica da je "sve vazno" jeste tacna, ali neupotrebljiva, zbog mesanja baba i zaba (u ovom konkretnom slucaju)...
Znaci ne bauljam bas u magli sto se ove teme tice, imam neko iskustvo na temu sta od cega dolazi, i delim to iskustvo sa drugima. Generalni saveti mogu da posluze ako ne znas ili ne zelis da kazes nesto konkretnije od "nema pite od go*ana"... ali se bojim da svesno ili nesvesno svi to ovde znaju, i da slabo sa tim sta mogu da urade.
Drugim recima... "smuckaj pa prospi" im je prica... (sto nije retka pojava u casopisima)