View Single Post
Old 28-11-2011, 01:21 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Pojacalo za NS10

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Naravno da pojednostavljujem, pitanje je samo da li je to moje pojednostavljivanje preterano. Nisam baš toliki cinik i nihilista da tvrdim kako je Harman Kardon 610 isto što i Bryston 4b. Osim što ga HK ili to Yamaha pojačalo koje već ima u ovom trenutku neće koštati ništa, a Bryston bogami hoće. Tako da i saveti tipa "kupi Bryston 4b" takođe vode na stranputicu. Makar finansijsku.
Onda je bolje, po mom skromnom misljenju, dati coveku savet da izabere onu kombinaciju kojom postize najbolje rezultate, a ne generalizovati pricu o nekakvoj "novoj vrsti 'ruznog zvuka'", posto ovo citaju i ljudi koji nisu nikada culi NS10.
Yamaha NS10 ne zvuci uopste ruzno, po mom licnom neproducentskom misljenju, ona samo zvuci specificno i karakteristicno... i dakako je bila korisna i bice i dalje. Pokazuje sasvim drugacije ponasanje kvalitetnijim pojacalom, ali koji pasivni zvucnik to isto ne radi?
Ovako, kroz tvoju pricu se provlaci cinjenica da je prakticno svejedno sta nakacis na NS10... to ce biti lose pa lose (kako god okrenes)... nemam takvo iskustvo... ima ljudi koji rade svakodnevno na NS10 i ako promena pojacala, kvalitetnijim, uslovi pojavu da im se rezultati rada poboljsaju, nije to onda "nova vrsta 'drugacijeg zvuka'"... to se zove "bolje".
Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Što se tiče mog iskustva - ono je takvo kakvim sam ga već opisao: NS10 je u jednom trenutku bio svuda i bio je guran svim i svačim. I ono što sam zaključio slušajući ih (i radeći na njima i razgovarajući sa tadašnjim kolegama) je da se čak i sa "ne baš baš dobrim pojačalima" ponašaju korektno ukoliko se slušaju tiho. I naravno ukoliko se sve vreme ima u vidu da zvuk koji dolazi iz njih treba da bude "in your face", a ne "hi-fi, širok, dubok, pitom i lep". Možda grešim, ali u ono doba uglavnom nisam grešio.

Kad pominjem "fetiš" ne mislim samo na Bryston nego na celu današnju famu oko Yamahe NS10. Malo mi to liči na dijalog tipa:

- Koje pretpojačalo za Shure SM57?
- Neve 1073.
Fetis je preterana rec, to bi bilo kao kad bi ja rekao da je moja Weller lemilica bila fetis makar me sluzila prethodnih 25 godina bez greske. Pri tom sam je kupio zato sto ih je gomila elektronicara oko mene vec posedovala, i bila apsolutno zadovoljna i posvecena toj alatki... da li postoje bolje... pa ima kojesta, ali nemam nikakvu potrebu da probam.

NS10 je alat, Vaso, alat za rad. Fetis je pre gomila profi-izgledajucih wannabe profesionalnih monitora koji od profesionalnog imaju samo balansirani ulaz.... a takvih je napravljeno milion...
E sada, ako neko poseduje NS10 da bi mu "izgledao" i da bi se pricalo da ga ima... to se ne moze izbeci... jer alat ne cini majstora.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 28-11-2011 at 01:23 PM.
boggy is offline   Reply With Quote