View Single Post
Old 25-11-2011, 01:47 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: All About Reaper!

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Ovo drugo i nije toliko bitno, može se lako regulisati gain i na prvom insertu, mada je to neka moja logika, iz miksera ideš dalje u efekte, a na masteru regulišeš izlaznu snagu, iako u svakom DAW-u vizuelno inserti dolaze pre fader-a, a ustvari je u realnosti obrnuto.
Pa ne znam, koliko se sećam na svim studijskim mikserima (bar na onima na kojima sam radio) su inserti na masteru bili pre Master Fadera, što je i logično. Nelogično bi bilo da recimo vežeš kompresor posle Master fadera, pošto bi ti to recimo pojebalo Fade Out u pesmi. Što je recimo suprotno od logike povezivanja na koncertima, pošto Master kompresor tamo služi za zaštitu razglasa od intervencija na Master Faderu.

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Generalno, Post fader Metering prilično zbunjuje, ne daje nikakvu bitnu informaciju, jer sve dalje gledamo na master fader-u, on je taj koji ne sme da zaklipuje na konverteru, a na individualnim kanalima je bitan samo gain staging, što se i postiže sa Pre Fader Metering.
Ima logike u tome što pričaš, korisno bi bilo imati obe opcije. Lično se trudim da mi svi faderi stoje maltene na nuli, a onda mi je manje-više svejedno da li je merenje pre ili posle fadera. I kao što sam pomenuo u onom threadu o gain stagingu ostala mi je navika da mi se peakovi u celom lancu vrte oko -6dBFS (ili niže, zavisno od potreba u miksu, naravno), a da pritom fader i dalje stoji blizu nule.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 25-11-2011 at 01:50 PM.
awacs is offline   Reply With Quote