Ovo drugo i nije toliko bitno, može se lako regulisati gain i na prvom insertu, mada je to neka moja logika, iz miksera ideš dalje u efekte, a na masteru regulišeš izlaznu snagu, iako u svakom DAW-u vizuelno inserti dolaze pre fader-a, a ustvari je u realnosti obrnuto.
Nego ovo prvo, nisam se možda dobro "odrazio", mislio sam na onu crvenu clip lampicu na svakom kanalu koja se uvek upali i stoji kad poteram kanal iznad 0db.
Pre Fader Metering zapravo omogućava da peak metri pokazuju signal koji nema veze sa podizanjem i spuštanjem fader-a, prosto radi se gain staging prilikom usnimavanja, pa onda i na samim pluginovima što je i prirodno, a onda kad hoću da poteram kanal recimo na 10.8 db peak meter pokazuje samo gain staging, ne ovaj pomeraj fader-a.
Sam peak meter mi ne smeta toliko što se pomera, ali crvena lampica koja stalno upozorava da se dešava nešto što ne valja, a ustvari clip-a nema nigde, jer unutar Reaper-a ne može da ga bude zbog headroom-a koji je ogroman.
Generalno, Post fader Metering prilično zbunjuje, ne daje nikakvu bitnu informaciju, jer sve dalje gledamo na master fader-u, on je taj koji ne sme da zaklipuje na konverteru, a na individualnim kanalima je bitan samo gain staging, što se i postiže sa Pre Fader Metering.
Čitam sad malo po netu, izgleda da ovo nisu uključili kao opciju, što je besmisleno, ovo je oduvek bio default setup na svim mikserima...