View Single Post
Old 23-11-2011, 07:14 PM   #6
kejkz
banned

Default Re: parasite - xip aestatix

Hvala svima na komentarima, znace! Ja i nemam nekog svog favorita od pesama, neke mi se samo vise, a neke manje svidjaju kako su ispale ili sam vise ili manje emotivno vezan za sam proces nastanka.

@Ngino: za sve trake je koriscen EnergyXT2 sa setom besplatnih instrumenata i semplova koje sam mogao pokupiti na netu, najvise TAL plagovima. Mogu ti tacno reci sta je korisceno i kako se pokazalo ako te interesuju detalji. Sve je radjeno na Macbook-u trece generacije, a u izlaznom lancu je bio apogee duet i par adam a3x monitora.
Sam proces je, na nesrecu, posto radim svakodnevno nesto sto bas i nema direktne veze sa muzikom, tekao prilicno dugo i tromo, tako da sam neke od stvari bukvalno uradio od nule malo pred izbacivanje albuma jer mi se nisu svidele. Neke od ovih pesama stare su i do 7 godina, i za to vreme su prezivele mnoge promene.
Svaku pesmu sam kretao i radio na drugi nacin: nekada sam kretao od bas linije, nekad od glavne melodije, a nekada i od harmonije. Samo jedna je nastala na osnovu loopa, to je cetvrta stvar, jer me je ustvari cela atmosfera loopa nagnala da uradim stvar takvom kakva je.
Kad sam zavrsio miks, stvari sam samo ucitao u wave editor, jedan fin program za mac, i poigrao se sa frekvencijama, dodao malo kompresije i limitirao blago. Naravno, slusao sam album kasnije na dosta dobrom ozvucenju, neke mi se pesme ne svidjaju kako su ispale, nisu nivoi dovoljno ujednaceni i pomalo mi se neki elementi raspadaju ili nisu dovoljno dobro uklopleni, ali mi je to veliko iskustvo, posto nikada do sada nisam radio kompletan album elektronske muzike, uvek je to bila kratka forma. Iskreno, ovo mi je bio najtezi deo, jer nikada do sada nisam radio mastering, vec samo miks, tako da sam potrosio sigurno dosta vise vremena nego je bilo potrebno da se nesto tako uradi. Rezultatom masteringa sam zadovoljan, sem u nekim sitnim detaljima oko kompresije.

Sve u svemu, prvi pravi izlat u polje elektronske muzike mi se svideo, jesam to radio pre, ali nikada ovako kompletno i predano, tako da je ustvari to nesto novo za mene. Imam jos dosta planova za buducnost, a postovacu o njima kada bude vreme.

Pozdrav svima i hvala jos jednom! Vidimo se negde na picu kad svratite u Beograd