View Single Post
Old 19-11-2011, 10:44 PM   #30
Heavy Jerk
Member

Heavy Jerk's Avatar

Default Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Solozabal ,mislim da se nismo najbolje razumeli, tj. ja sam bio malo konfuzniji.
Kad sam spominjao peak vrednosti mislio sam na kanale, a kad sam spominjao ulaz u pluginove na rms.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
... ali sad više stvarno ne znam o čemu pričamo: o usnimavanju, miksu, pluginovima, peak vrednostima na -18dBFS, VU vrednostima na -18dBFS
O svemu

Quote:
144dB nije headroom 24-bitnog sistema nego teoretski dinamički raspon.
Kad sam to rekao, moja poenta je bila da se ne moze prenisko uci u konvertore prilikom snimanja. Cak i da imas peak na -26 decibela, to nije prenisko (za razliku od kada se snimalo na 16 bita, pa se morao 'iskoristiti svaki bit').

Quote:
U jednom momentu si napisao da je -18dBFS optimalna peak vrednost pojedinačnog kanala Mislim, ako neko krene da miksa recimo nekakvu rok pesmu sa PEAK vrednošću doboša od -18dBFS... završiće sa miksom koji ima peak vrednost od (uvrh glave) -15/-16dBFS, ili čak istih tih -18dBFS. Čemu to?
Ja nisam napisao da je optimalno za dobos peak na -18 (nego izmedju -18 i -12). Licno, meni ide i do -5/-6, mada je uglavnom oko -12. Ali elektricne gitare, na primer, uopste nemaju izrazene tranzijente, i njihov peak je dosta blizu njihovom RMS nivou. Evo, trenutno radim miks gde mi grupa el.gitara peakuje oko -15, i na masteru mi je max peak na oko -7.

Quote:
Usnimavaš toliko jako da ne klipuje, posle kad uđeš u 32-bitni domen u DAW-u stišaš koliko treba.
Naravno da se slazem s ovim.

Quote:
pošto na svakom pojedinom instrumentu imaju potpuno drugačije "optimalne" vrednosti.
Naravno da je tako. Ja sam samo mislio na optimalne nivoe za ulaz u pluginove. Npr. ja taj Satson stavljam kao prvi insert na kanalu, i ganjam ~0dbVU (tj. izmedju -3 i 0, i kad pogledam na kanal metar, uglavnom mi peakovi i jesu ~-12). 'Optimalne' vrednosti na odredjenom instrumentu su zavisne od drugih instrumenata, i njih namestam preko fadera
Kad sam rekao da nivoi uglavnom ostanu isti, mislio san na put kroz pluginove.
Jebiga, ja sam bio malo vise konfuzan, takav sam, izvinjavam se

Last edited by Heavy Jerk; 19-11-2011 at 11:12 PM.
Heavy Jerk is offline   Reply With Quote