Solozabal ,mislim da se nismo najbolje razumeli, tj. ja sam bio malo konfuzniji.

Kad sam spominjao peak vrednosti mislio sam na kanale, a kad sam spominjao ulaz u pluginove na rms.
Quote:
Originally Posted by awacs
... ali sad više stvarno ne znam o čemu pričamo: o usnimavanju, miksu, pluginovima, peak vrednostima na -18dBFS, VU vrednostima na -18dBFS
|
O svemu
Quote:
144dB nije headroom 24-bitnog sistema nego teoretski dinamički raspon.
|
Kad sam to rekao, moja poenta je bila da se ne moze prenisko uci u konvertore prilikom snimanja. Cak i da imas peak na -26 decibela, to nije prenisko (za razliku od kada se snimalo na 16 bita, pa se morao 'iskoristiti svaki bit').
Quote:
U jednom momentu si napisao da je -18dBFS optimalna peak vrednost pojedinačnog kanala Mislim, ako neko krene da miksa recimo nekakvu rok pesmu sa PEAK vrednošću doboša od -18dBFS... završiće sa miksom koji ima peak vrednost od (uvrh glave) -15/-16dBFS, ili čak istih tih -18dBFS. Čemu to?
|
Ja nisam napisao da je optimalno za dobos peak na -18 (nego izmedju -18 i -12). Licno, meni ide i do -5/-6, mada je uglavnom oko -12. Ali elektricne gitare, na primer, uopste nemaju izrazene tranzijente, i njihov peak je dosta blizu njihovom RMS nivou. Evo, trenutno radim miks gde mi grupa el.gitara peakuje oko -15, i na masteru mi je max peak na oko -7.
Quote:
Usnimavaš toliko jako da ne klipuje, posle kad uđeš u 32-bitni domen u DAW-u stišaš koliko treba.
|
Naravno da se slazem s ovim.
Quote:
pošto na svakom pojedinom instrumentu imaju potpuno drugačije "optimalne" vrednosti.
|
Naravno da je tako. Ja sam samo mislio na optimalne nivoe za ulaz u pluginove. Npr. ja taj Satson stavljam kao prvi insert na kanalu, i ganjam ~0dbVU (tj. izmedju -3 i 0, i kad pogledam na kanal metar, uglavnom mi peakovi i jesu ~-12). 'Optimalne' vrednosti na odredjenom instrumentu su zavisne od drugih instrumenata, i njih namestam preko fadera

Kad sam rekao da nivoi uglavnom ostanu isti, mislio san na put kroz pluginove.
Jebiga, ja sam bio malo vise konfuzan, takav sam, izvinjavam se