View Single Post
Old 19-11-2011, 02:09 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Paul Frindle objasnjava celu pricu oko gain staging-a ITB i kako mu pristupiti....ili nam je mozda lakse da se ovde vrtimo u krug
Ne'm pojma, meni je DAT bio prvi susret sa digitalnim snimanjem (krajem 1980-ih) i iz tog doba mi je peak value -6dBFS ostao kao nekakva navika. Trudim se da mi se vrednost peakova vrti oko -6dBFS u svim delovima lanca (usnimavanje, processing, mix). Koliko sam razumeo, i Frindle pominje istu tu vrednost. Za razliku od njega ja se ne sekiram ako ponekad ponešto (na pojedinim pluginovima tokom miksa) prekorači tu vrednost, pa čak ode i u "crveno". Ne dešava se često, ali nije da se ne dešava

Takođe, kontinuirani beli šum iz Frindleovog testa nije isto što i tranzijent, a kamoli isto što i muzički program. Utoliko je njegov test karikatura (worst case scenario) isto koliko i moj. Sve se svodi na to da nema smisla mučiti aparate (makar bili i virtuelni) bez potrebe, makar oni to mogli da podnesu. Kao što nema smisla ni pretereno ih čuvati (i maziti i paziti), iako digitalni domen ima veliki dinamički opseg.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Takođe (pojednostavljeno rečeno) tih famoznih "-18dBFS" ima više veze sa kalibracijom za uparivanje sa eventualnim analognim outboardom (koji u ITB domenu nije prisutan) nego sa samim ITB radom. Pojednostavljeno, kao što rekoh

Last edited by awacs; 19-11-2011 at 02:19 PM.
awacs is offline   Reply With Quote