View Single Post
Old 19-11-2011, 12:25 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Quote:
Originally Posted by Heavy Jerk View Post
-18dbFS prenisko, sto u 24bitnom snimanju objektivno nije tacno, jer kad snimas na tom bit depth-u raspolazes headroom-om od cak 144db. Jeste, treba pojacati monitore, ali svakako nije prenisko, i ne gubi se na kvalitetu snimka.
... ali sad više stvarno ne znam o čemu pričamo: o usnimavanju, miksu, pluginovima, peak vrednostima na -18dBFS, VU vrednostima na -18dBFS Plus nekoliko stvari:

144dB nije headroom 24-bitnog sistema nego teoretski dinamički raspon. Headroom u digitalnom domenu je arbitraran, i da - postoje dva standarda: američki (-20dBFS = +4dBu) i evropski (-18dBFS = 0dBVU) i oba se odnose na filmsku postprodukciju.

U jednom momentu si napisao da je -18dBFS optimalna peak vrednost pojedinačnog kanala Mislim, ako neko krene da miksa recimo nekakvu rok pesmu sa PEAK vrednošću doboša od -18dBFS... završiće sa miksom koji ima peak vrednost od (uvrh glave) -15/-16dBFS, ili čak istih tih -18dBFS. Čemu to?

Što se tiče pluginova, oni su obično (kao što kažeš) kalibrisani po evropskom standardu, ALI... to nema nikakve veze sa usnimavanjem. Usnimavaš toliko jako da ne klipuje, posle kad uđeš u 32-bitni domen u DAW-u stišaš koliko treba. Rezolucija se smanjuje pa se smanjuje, ali bar si pri usnimavanju zaposlio što više bitova (od 24) a posle radiš sa kudikamo većom rezolucijom (32/64-bit floating point). Doduše, to je moje potpuno privatno mišljenje i ne insistiram na tome da ga iko usvoji. I naravno da nije ni potrebno ni razumno gurati pluginove u overload, ona moja karikatura od primera samo pokazuje da se ne treba plašiti povremenog ulaska u "crveno".

Potpuno si u pravu što se tiče "matchovanja" ulaznog i izlaznog stepena pluginova, ali to opet nema nikakve veze sa legendarnih "-18dBFS". Kod kompresora je kudukamo važnije koliko gain redukcije primenjuješ nego koliku vrednost treba da ima Threshold/Input "dugme" da bi se postigao taj stepen redukcije (i ovo je samo moje privatno mišljenje). Ako se trudiš da ti ulaz i izlaz budu slične jačine i da konačni rezultat ima približno željenu jačinu kad je Channel Fader na /0/ i da Master Meter ne ide u crveno - sve će spontano doći na svoje. Otpirilike isto si i ti napisao, i to je suština priče, a ne BROJKE. Te brojke donose više štete nego koristi ako im se ukaže previše pažnje, pošto na svakom pojedinom instrumentu imaju potpuno drugačije "optimalne" vrednosti.

Evo i ja sam se raspisao, pa se izvinjavam.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 19-11-2011 at 09:53 PM. Reason: slovne greške :banghead:
awacs is offline   Reply With Quote