View Single Post
Old 12-11-2011, 08:11 PM   #10
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Default Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Quote:
Originally Posted by Heavy Jerk View Post
J

Negde sam procitao i to da je dosta VST pluginova kalibrisano da najbolje radi na -18 dBFS (i da, moguce je klipovati sam input pluginova, sto, osim ako sam plugin nije modelovan tako da radi, dovodi do toga da cesto zvuce losije). Bilo to tacno ili ne, pravilan gain staging nije na odmet, i samo moze da pomogne. On jeste mnogo znacajniji bio u analognoj eri, ali neke stvari i sada vaze.

Suma sumarum, treba teziti da ti individualne trake peak-uju izmedju -18 i -12 dBFS (mada, moze i manje, ali ne treba zaboraviti da se sve one sabiraju i daju ukupan nivo na grupama, a na kraju i na master busu, na kom bi trebalo teziti da max nivo peak-a bude izmedju -12 i -6, da bi se imalo dovoljno headroom-a za kasniji mastering), i da manje-vise tu i ostanu u toku miksa. Naravno, ako npr. kick TREBA da bude glasniji, slobodno ga pojacaj; poenta je da to nivelisanje radis preko volume slidera na samom kanalu, a ne preko pluginova. Njih koristi za karakter zvuka, ne za nivo.
Pretpostavljam da mislis na srednje vrijednosti jer peak u danasnje doba 32/64bita ne znaci 'nista' u mixu..
Solozabal is offline   Reply With Quote