View Single Post
Old 12-11-2011, 01:02 AM   #9
Heavy Jerk
Member

Heavy Jerk's Avatar

Default Re: FreeG Meter i cela diskusija o Nivoima????

Ja ovaj plugin nalazim korisnim npr. iza kompresora (pricam za miksovanje), kad taj kompresor nema makeup gain pot, a sve to jer se trudim da uz pomoc pluginova uglavnom menjam sam karakter zvuka, a ne glasnocu.

Takodje se treba truditi da uticaj odredjenog plugina na zvuk ocenjuje pri uskladjenim nivoima (npr. CLA76 kompresor su uradili tako da automatski dodaje glasnocu kad se stavi na kanal, jer mnogim ljudima je glasnije=bolje), tj. treba teziti unity gain-u (da nivo bude priblizno isti na ulazu i izlazu iz plugina).

Negde sam procitao i to da je dosta VST pluginova kalibrisano da najbolje radi na -18 dBFS (i da, moguce je klipovati sam input pluginova, sto, osim ako sam plugin nije modelovan tako da radi, dovodi do toga da cesto zvuce losije). Bilo to tacno ili ne, pravilan gain staging nije na odmet, i samo moze da pomogne. On jeste mnogo znacajniji bio u analognoj eri, ali neke stvari i sada vaze.

Suma sumarum, treba teziti da ti individualne trake peak-uju izmedju -18 i -12 dBFS (mada, moze i manje, ali ne treba zaboraviti da se sve one sabiraju i daju ukupan nivo na grupama, a na kraju i na master busu, na kom bi trebalo teziti da max nivo peak-a bude izmedju -12 i -6, da bi se imalo dovoljno headroom-a za kasniji mastering), i da manje-vise tu i ostanu u toku miksa. Naravno, ako npr. kick TREBA da bude glasniji, slobodno ga pojacaj; poenta je da to nivelisanje radis preko volume slidera na samom kanalu, a ne preko pluginova. Njih koristi za karakter zvuka, ne za nivo.

E, tu dolazi ovaj FreeG kao jako koristan. Takodje, vrlo je upotrebljiv i u sledecem slucaju:
neki ljudi npr. na pocetku miksa nameste nivo na svakom kanalu kako zele pomocu slider-a. Ajd' da kazemo da je recimo kanal 'snare' namesten na -6 na volume slideru. Onda stave trim plugin, kao sto je ovaj, i u njemu podese -6, a volume slider vrate na nulu, jer je pri nuli veca preciznost slidera, sto je vrlo korisno za automatizaciju. Ako radis u Cubendu onda ti FreeG za ovo ne treba, jer svaki kanal i grupa imaju trim gain pot (nalazi se iznad volume slidera; vrednost mu menjas ili ukucavanjem ili uz pomoc misa i tastera 'shift').

Last edited by Heavy Jerk; 12-11-2011 at 07:45 AM.
Heavy Jerk is offline   Reply With Quote