Quote:
Originally Posted by awacs
Doduše, neki pluginovi koji se bave kompresijom (prvo mi pada na pamet Stillwell Rocket) imaju opciju da komprimuju HighPass-ovan signal (da se kompresor ne bi pobuđivao bas frekvencijama, koje inače prave najviše "struje").
|
Naravno. Uvek koristim Stillwell na drum busu i na master busu, bas zbog tog high pass sidechain-a. Sad generalno na masteru koristim i njega i roundtone. Ovde sam koristio na roundtone-u 15 IPS Hard Comp algoritam, pored toga ima Hard, Medium i Soft i dirty algoritam za sve brzine trake.
Ono sto mi se svidja kod Roundtone-a sto nesto prijatno uradi sa midrange spektrom (saturira?) i nekako signal nije vise "clicky" ma koliko nakon roundtone-a dodao visoke, sa vokalima se to bas oseca, glasni sibilanti recimo ostanu glasni ali ne i neprijatni. Mogu kad budem uradio neki miks uskoro nabrzinu, da okacim parce sa roundtone-om i bypass-ovanim roundtone cisto eksperimenta radi. Danas sam probao istu stvar samo umesto roundtone-a sam koristio Decapitator, i ne desava se ista stvar. Mislim da Roundtone kombinuje kompresiju, laganu saturaciju i neku kompresiju visokih (od tuda nema neprijatnih visokih i nakon agresivnijeg shelf boost-a na visokima) i klasicnog roll off-a visokih, dok recimo Decapitator je eksluzivno distortion unit i ne bavi se kompresijom (barem ne klasicnom).
Mozda bi dobra stvar bila, Soundtoys sa A (Ampex-ov preamp) algoritmom, lagani drive (0.5 - 1) pa za njim roundtone.
U svakom slucaju, ima milion varijanti
EDIT: Inace proizvodjac Roundtone-a je veoma user friendly, i sve moguce (pozitivne) predloge ukljuci. Ja, jos uvek ga nisam kupio, ali cim ga kupim predlozicu mu da ugradi high pass sidechain, tako ne bi bilo potrebe za peripetije sa eq-ovima.
Generalno koji god saturator da koristim (recimo na master busu), preteram li za nijansu sa drajvom, ode kick u krchanje (jer nosi mnogo energije), a ostali spektar mi ne ostane dovoljno saturiran koliko bih ja zeleo. A cesto namerno tezim za prljavstinom