Mislim, ovo je jako dobra tema pa bi mi bilo ?ao da potone tek tako. I taj hint sa bass roll-off-om je dobra fora. Dodu?e, neki pluginovi koji se bave kompresijom (prvo mi pada na pamet Stillwell Rocket) imaju opciju da komprimuju HighPass-ovan signal (da se kompresor ne bi pobuđivao bas frekvencijama, koje inače prave najvi?e "struje").
Quote:
Originally Posted by Jan
Odmah, da se ogradim, nemam iskustva sa trakom niti je bitno da li ovaj plugin zvuci kao traka bitno je kako uopste zvuci, sta vise ovo moze da se primeni na sve plugin saturatore, meni se svidja karakter koji ova stvarcica ima.
|
To ti je dobro razmi?ljanje. "Zvuk trake" je kao "zvuk trafoa"... to je samo jedna od karika (pritom ne nu?no i najva?nija) u celom lancu događaja.
?to se tiče High Shelf EQ-a, u analogno doba je bila praksa da se High Shelf Boost doda PRE trake (tj. tokom snimanja), čisto da bi visoke frekvencije pre?ivele silne prolaze preko mehaničkih vođica i magnetnih glava do miksa. Nu?no zlo, da posle ne bi morale da se pojačavaju zajedno sa "#$%&=?"# ?umom trake.
ALI, po?to traka vi?e nije u opticaju (hvala Bogu), sve te tape saturatore i simulatore analogije treba koristiti kao
sasvim nove kreativne alatke i ako je ikako moguće zanemariti da se uop?te zovu tako kako se zovu. Ti si to očigledno ukapirao, a i svima ostalima preporučujem da krenu tvojim putem.
Pozdrav,
Vasa