Quote:
Originally Posted by Geronimo
Koliko sam razumeo svoijstvo FreeG-a je da pokazuje tacnu metriku i ujedno da pokaze signal identicnim kao na analognim konzulama omogucavajuci veci headroom.
|
Veruj mi na reč da "tačna metrika" koju si pomenuo jednostavno ne postoji. Postoji toliko lokalnih standarda, kako na nivou "srednje vrednosti" tako i na nivou "peak vrednosti" da ti se zavrti u glavi. FreeG, kao i svaki drugi digitalni alat za merenje zahteva da sam odluči? koji "standard" će? usvojiti.
?to se tiče analognih konzola/magnetofona i njihovog merenja, svaka firma je imala neki svoj "standard" za balistiku VU metara, tako da ni tad nisi mogao da zna? koja je "ispravna jačina" hihata ili dobo?a dok sam ne čuje? rezultat koji si dobio.
Quote:
Originally Posted by Geronimo
Da li se to primenjuje na svakom kanalu, busevima i masteru ili samo na kanalima i busevima a ne na masteru?
|
Po mom ličnom mi?ljenju, ne primenjuje se nigde. Ako se bavi? muzikom, nikoga ne zanima koliko je dobo? "zaista" glasan u odnosu na ritam gitaru ili vokal. Niti bi tebe trebalo da zanima koliko "struje" ?alje? u neki plugin. Cela odluka je na tvojim u?ima.
Jedini audio segment koji je koliko-toliko standardizovan je obrada zvuka za film (i donekle TV, mada u Evropi ba? i nije), ali tu se uglavnom koriste alati koji ko?taju malo vi?e od FreeG.
Pozdrav,
Vasa