View Single Post
Old 24-10-2011, 04:14 AM   #57
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
I za drum editor..Well, ne postoji dedicated drum editor kao u Cubase-u, ali ne vidim u cemu je razlika izmedju drum editora u cubase-u i piano roll-a (sem sto midi podatke pise u obliku romba a ne pravougaonika) ?
Pa sa piano roll editorom mozes da zadas i trajanje note, dok sa tim romboidom samo mozes kao da trigerujes notu. Bzvz po meni, prilagodjeno Steinberg drummerima. Sta ako imam neki crash ? Uz Battery plugin, mogu da skratim notu i denfujem ga. Sa romboidom to ne mogu.

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
Hmm..Zar nisu inserti u svim programima pre fadera, sto je i logicno ? Send je po default-u posle fadera, ali imas i Prefader dugme. Master ima Inserts (koji se ponasa normalno kao u svim daw-ovima) i post (koji jeste postfader insert), a ono sto malo zbunjuje jeste metering balansa..On je prefader, pa kako god pan-ujes, kanali meraca ostaju u sredini.

Ma samo sam spomenuo da ovaj ima 10ak algoritama, takodje i elastique, ali to je overkill, nisam rekao kako je S1 los po tom pitanju. Samo nije toliko zatrpan svime i svacime.

Sto se rutovanja tice - trebalo bi da vidis rutovanje u Samplitudu, promenio bi misljenje... Sve moze gde god hoces. Primer:

Hocu da posaljem kanal sa perkusijama malo kroz dist, malo clean pa da ih smiksam. Sta radim ?
Stavim send sa originala na novi sub kanal, na koji stavim dist, a clean kanal sa perkusijama, posaljem na master. Kao i izlaz sub kanala. Dodajem ih po zelji i sve radi super - svi srecni i zadovoljni...

E sad - skapiram da se desavaju neke pi*darije u visokima kada se pomesaju dist i clean i pozelim da postavim na clean kanal jedan EQ pomocu koga bih filtrirao visoke, jer zelim da zadrzim one koje su prosli kroz npr RedLight na subu, a da ih izbacim iz clean signala. Sta onda ? Stavljam EQ na clean kanal i gusim ih automatski i u sub kanalu, bilo da sam ukljucio send pre ili post fader, jer je send uvek posle insert tacke. Dakle moram da smislim potpuno drugi nacin rutovanja, koji bi ukljucio jos par sub kanala i tome slicno... (ovo je neki, recimo, zamisljeni primer i npr hocu bas to da uradim - molim bez pitanja sto bih to uopste radio)
,

U samplitudu jednostavno otvorim routing kanala i rutujem da mi send salje signal direktno sa ulaza, dok insert postavim posle senda, ne menjajuci poslati sadrzaj...

Cubase je poslednja dva insert kanala (insert 7 i 8), imao postavljena posle fadera i posle senda, tako da je i tamo to moglo nekako da se odradi, ne ovako kao u samplitudu, ali izvodljivo. Reaper, nemam pojma, samo znam da ima jako kompleksan ruting, sigurno moze.

Post fader inserti su korisni i kada se zeli obrada signala koja je vec obradjena, ali bi trebalo sve smanjiti npr i poslati npr kroz neki mastering tool. Ili meriti neki nivo posle smanjenog reglera (pre reglera, signal moze da bude prilicno jak) U principu - glupost, jer obicno unutar svih plaginova se ulaz u taj plagin moze podesiti, ali ko zna kakve sve ideje neko moze da dobije (kao ja u primeru iznad) tako da nije na odmet...

Naravno sve te nedostatke resavaju dodatni subovi, ali eto... Ne kazem da je to nesto sto je veliki nedostatak. Samo bih voleo da moze...

Uvek bi trebalo da postoji neki balans izmedju kompleksnosti i jednostavnosti upotrebe. S1 dobro stoji na tom polju, mozda malo naginje ovoj drugoj grupi, dok taj Samplitude na primer, vise naginje toj kompleksnosti, zrtvujuci jednostavnost u radu.
Npr - Cubase je savrsen (.)

Last edited by psionic; 24-10-2011 at 05:11 AM.
psionic is offline   Reply With Quote