View Single Post
Old 18-10-2011, 08:01 PM   #3
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Default Re: Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Odlicno su ga odradili,svaka cast za Presonus.Integracija sa Melodyne-om ce sigurno da isprasi turove ostalim uspavanim seq.Nadam se samo da ce ovaj potez biti stimulans svima da urade isto,ili nesto slicno, jer mi se bas i ne menja Logic u kome radim vec zilion godina.Inace sve ostalo je vec vidjeno,cak i gomila ovih tastera kao da je precrtana.Koliko je u sustini Presonus kao sequencer stabilan,brz???Kakva je integracija sa externim spravama?Interni plug inovi?Mozda bi cak i probao malo da se poigram njime.
Ja sam Logic user od verzije 7 i nisam nikada pomisljao da ce mi nesto drugo trebati, niti da ce me bilo sta drugo zadovoljiti posle Logic-a 9.
Probao sam i prvu verziju Studio One-a i radio je odlicno, ultra stabilan i brz, ali su mi nedostajale stvari iz logica, pretezno editovanje vise partova midija odjednom, channel strip u inspektoru, groove templates, folderi itd..

Medjutim, danas kada sam probao sve ovo iz verzije 2, daleko prevazilazi sva moja ocekivanja od sledece inkarnacije bilo kojeg softvera, promene na bolje su ogromne..
Verzija 2 je bukvalno potpunila sve nedostatke sa kojima je kaskala za Logic-om/ Cubase-om i premasila ih u mnogim delovima, a stare stvari u kojima su bili bolji od konkurencije (workflow, workflow, workflow) jos su usavrsili!
Koliko je samo godina trebalo Steibergovim i Apple-ovim developerima da krpe, nadogradjuju, menjaju stastavljaju delove koda koji su tu jos iz 80-ih godina i da dodju do danasnjih monstruma od softvera koji vladaju DAW marketom vec decenijama. Mislim da je upravo to problem, jer su se Steinberg, Avid (ex Digi), Apple (ex Emagic) i donekle Cakewalk veoma ulenjili (usled nedostataka prave konkurencije sa novim idejama), uzeli svoje parce trzista i pruzali korisnicima sacicu novih ideja i stvari u novim inkarnacijama softvera za velike pare..
Kako je vreme odmicalo, konkurencija se sve vise budila sa novim idejama i tu je sigurno najvece parce trzista uzeo Ableton sa Live softverom koji je "zaziveo" tek od verzije 4, uveo neke nove ideje i napravio "svoje trziste" - performance daw, koje je gradio sve do verzije 8 u kojoj je skoro 3 godine. I dalje Live u svom segmentu nema konkurenciju ali je poznato da uskoro dolazi novi "performance daw" od strane ljudi koji su nedavno (pre 2 god) napustili Ableton usled unutrasnjih "ne suglasica".

Slicna je i situacija sa Studio One software..Kreiran je od strane ljudi (Wolfgang Kundrus koji je bio glavni arhitekta za Cubase, jos od vremena Atarija) koji su napustili Steinberg (cini mi se u vreme kada ih je kupila Yamaha, listu sa developerima mozete naci ovde http://www.presonussoftware.com/en_U...d=company-team ) a bili su glavni projektanti za Cubase/Nuendo i VST(i) standard (ni manje ni vise)..Otisli su jer je cika Karl (Steinberg) terao svoju pricu sa razvojem Cubase-a/Nuenda, nabacivanje jos funkcija i dzidza-bidza u cubase a i ovako glomazni kod i dalje sadrzi portove sa Atari-ja, sto je Wolfgangu smetalo jer je sa svojim timom hteo iznova da napise Cubase..Naravno, doslo je do nesuglasica i Wolfgang je sa ekipom napustio Steinberg, krenuo da radi novi engine, koji je kasnije otkupio Presonus i ceo softverski tim zaposlio!
I eto nas sada sa Studio One-om koji ima nesto sto Cubase/Logic/Pro Tools nemaju - svez, optimizovan kod koji se definitivno oseti pri radu sa S1..
Eto nas i kod price o verziji 2 koja je definitivno stabilnija, utegnutija i nadasve brza od Logica narocito..Mnogo su promena napravili, mnogo korisnih detalja ubacili.
Naravno, ne postoji savrsen DAW software, ali me neko pita, Studio One je definitivno na putu da to bude!

Sto se tice tvog pitanja integracije sa hardverom, tu tek briljira! Pogledaj ovaj video i bice ti jasno koliko je napredniji i jednostavniji rad sa midi kontrolerima u odnosu na konkurenciju, a video je jos iz verzije 1, sada je jos prosirena podrska! http://www.youtube.com/watch?feature...&v=a56Rq7Z1LJM

Sto se tice hardverskih efekata, ima odlican pipeline sistem preko plugina ili direktno sa ulaza (inputa).
Interni pluginovi - efekti jako dobri (definitivno u rangu sa Logicovim, neki i bolji za moj ukus, kao npr EQ) ali ih je manje nego u Logicu. Instrumenti su definitivno ispod ranga Logica ali mi je sampler mnogo bolji nego EXS24 (ne racunam neke ogromne biblioteke od nekoliko GB) u Logicu, slican je Abletonovom Sampleru u kombinaciji sa Simplerom ..

Uh, al' sam oduzio .. Sve u svemu, meni se mnogo svidja V2 i preporucujem ti da definitivno probas i pogledas ostale clipove na youtube-u. Bice interesantno videti kakav ce Logic X biti, jer ako zabrljaju, bice cupavo

Pozdrav