Boggy, hvala na uključenju! I po?tovanje!
Znam da sa par cm ne mogu ni?ta, gledao sam teme i vidio da ispod 50 cm nemam ?ta...Ne računajuči blokete, dakle ciglu koju ću ispuniti pijeskom - ili zvučno izolacijsku opeku, koliko bi recimo trebalo za pristojnije demfanje? Vidio sam da se kod vas u Srbiji (ja sam iz Zagreba) proizvodi Azmafon - u Kragujevcu - to je valjda ne?to kao kamena vuna kod nas? Dakle taj materijal se stavlja na "ro?tilj", tj ispunjava se. I onda na to knauf - gipsane ploče. Ako lupam bezveze oprosti-te, moguće je da se desio negativni transfer podataka kod učenja!

I jo? jedno pitanje,ako mo?e...
Simetrija prostora, pretpostavljam se odnosi na zvučnu izolaciju prostora. Dakle sve četiri strane,tj pet - sa plafonom, trebaju biti izolirano jednako? A poslije se akustičkim tretmanom-apsorberi difuzori - rije?avaju ne?eljene frekvencije? I te frekvencije ispod 500 Hz te?ko da ću zaustavit bez cm, jel tako?
Unaprijed hvala!
Nenade, hvala na odgovoru.
Naručit ću knjigu, mo?da zatreba. A i zanima me.
?to se tiće mojih panela...Kad sam to radio slijedio sam dosta va?ih uputa, imam dva panela na kotačima no nisu sigurno-naravno kao tvoji.Koristio sam kamenu vunu, napravio bass trapove i apsorbere a piramidalnu spu?vu koristio kao difuzor. Pobolj?ao sam, sa minimalno ulo?enog stanje u sobi,no daleko je to od onoga ?to bih sada ?elio imati.
Linkove ću pogledati, hvala!!
?to se tiće kvalitetnih studija, razumijem ?to priča?. I mi u Zg nemamo ba? "pravih" studija, jedino na televiziji - mada je i to upitno...par puta sam snimao tamo i nisam ba? presretan. Jedino kaj imaju SSL-ov pult od pola miliona dolara...a gluha u kojoj se snima bubanj ima 6 kvadrata. Vidi? sad sam se sjetio da smo tamo jednom snimali klavir i vokal - vokal je bio ograđen panelima...hm...hm...No soba je puno veća tako da....
U principu, razumije?, meni to treba za snimanje vlastitog materijala - albuma, za rad na idejama te za stvarno kvalitetnu snimku svega-osim naravno bubnja - koju mogu poslije nositi u studio na mix. Ove "manje" stvari tipa reklame i takve gluposti - da mogu fini?irati doma i predati eventualno na mastering. Ili, naravno, otvorit limiter ili Fab filter pa puknut gentle wide mastering i pokupit honorar!

No htio bih stvarno da mogu snimat taj klavir, po?to znamo svi da u studijima i nema ba? akustičnih klavira, tako da i tu vidim poslovnu perspektivu.
Dakle jedna prostorija......