View Single Post
Old 12-10-2011, 01:54 PM   #36
codar
Junior Member

codar's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Jo? uvijek nisam siguran koja je od ove dvije pozicije bolja.
Da ponovim zbog čega sam u dilemi.
Raspored 1 je puno praktičniji iz vi?e razloga no po slu?anju glazbe imam osječaj kao da su mi u?i začepljene kao kad si prehlađen, dok raspored 2 puno vjernije zvući, prirodnije.

Ponovio sam mjerenje ali nisam siguran ?to po mjerenju mogu zaključiti pa bih molio poja?njenje ovih mjerenja.

Kod mjerenja sam maknuo sve absorbere koje sam do sad izradio, smoothing 1/48, pozicija slu?aoca je na istom mjestu samo okrenuta za 180 stepeni.Mjerio sam svaki zvučnik zasebno a dole prikazani grafovi su izračunati average lijevog i desnog zvučnika (u oba slučaja gotovo su identični grafovi i za lijevi i za desni).koristio sam REW za mjerenje.

RASPORED 1 :
+ ... dovoljno mjesta u studiju, pristup prozoru , ljep?e izgleda, nema uskih prolaza
- ... po slu?anju lo?iji zvuk od poz 2.

... probao sam micati zvučnike bli?e zidu, dobijem jo? vi?e basa od 30 do 80hz ali i veče peakove i rupe iznad 120 hz, kad ih udaljim od zida manje basa i velika rupa oko 100 hz.Mislim da je 50 cm od zadnjeg i bočnih zidova neka optimalna pozicija za usporedbu sa rasporedom 2.

RASPORED 2:

+ ... kod slu?anja glazbe mnogo prirodniji, ugodniji sound
- ... malo mjesta, uski prolaz , pristup prozoru, komplikacije sa bočnim absorberom

... zvučnici su u ravnini prozora kako bih imao mjesta za bočni absorber na zidu do prozora, ako ih gurnem preme vratima absorber bi zatvorio prozor ?to dodatno komplikuje stvar

... naime, mjerio sam i testirao slu?anjem i sa absorberima (bas trapovima, debeli cloud, bočni lijevi i desni ), naravno razlika je velika ali jo? uvijek pozicija 2 bolje zvuči.

PeaceLoveUnityRespect
codar is offline   Reply With Quote