Quote:
Originally Posted by Surfer
Meni je osobno Jobs overrated osoba, selfpromoter koji je koristio svaku priliku da se nametne kao osoba koja je OSOBNO izmislila svaki od tih proizvoda iako je on bio businesman i marketing strateg.
Ali brate mili sve dok je u stanju idiotima prodati slušalice 100$ skuplje jer su bijele ili macbook 100$ skuplje jer je crn, moram mu na tome skinuti kapu.
Čovjek je shvatio srž potrošačkog društva, uvidio da su 90% ukupnog stanovništva idioti koji će dignuti kredit da kupe nešto što je IN samo da ne budu izostavljeni i na tome zaradio. STvoriti jednu od najmoćnijh kompanija na svijetu prodavajući plastične pizdarije sa šarenim ekranom iz Kine treba znati i svaka mu čast.
Što se tiče ovih sweatshopsa, nije tu Jobs ništa krivlji od BILO KOJE druge firme na svijetu.
SVI ONI zarađuju milijarde ISKLJUČIVO eksploatacijom jeftine radne snage po third world zemljama.
Stvar je vrlo jednostavna.
Svaki rast GDP-u bilo koje države na svijetu danas ovisi o jeftinoj radnoj snazi i jeftinoj proizvodnji u third world zemljama i to na račun domaćeg stanovništva.
Kad bi nekim slučajem sad, odmah, bilo više nemoguće proizvesti bilo što u Kini, Vijetnamu,Indiji, Indoneziji, whatever, svjetska ekonomija i svijet u globalu bi krahirali i vratili se dobrih 50 godina unatrag jer ne bi bilo moguće ostvariti ekonomski rast na kojem se bazira kompletna svjetska ekonomija.
Ali to je već jedna druga tema.
P.S. Inače ne posjedujem niti nikad nisam posjeduo niti jedan Apple proizvod a još kad vidim da čistačice i konobari hodaju okolo sa Ajfonovima siguran sam da niti neću
|
Vala, red je bio da se i nas dvojica nekad oko nečega složimo
Nije mi bila namera da širim temu na sweatshops u trećem svetu, pošto oni postoje otkad postoji globalna ekonomija (90-ih je bila aktuelna ona priča oko Nike, pa je nekim čudom zaboravljena

). To nije ništa novo, a sweatshops kao takvi su još manja novost.
Ali Steve Jobs je uveo jednu ozbiljnu inovaciju u biznis:
uvaljivanje state-of-the-art tehnologije budalama. Ne znam da li se neko seća hypea kad se pojavio Mac G4? Sa IBM procesorom koji je najavljivan kao čudo tehnike, XYZ puta brži od svega viđenog i sve tako... osim što su mašine i dalje bile bazirane na matičnim pločama dizajniranim za G3
U to vreme sam se više bavio videom nego zvukom, pa sam imao čast da poredim rendering time u After Effects-u (ista verzija, ne sećam se koja) na Windows mašini sa PIII na 1GHz i tom čudu tehnike. Pa, na G4 je bilo otprilike 10% brže i oko 2 puta skuplje. Doduše, G4 je imao 22" CRT flat screen i svi koji bu ušli u sobu bi odma' rekli: "jebote kako je lep, čitao sam da to jede živu decu za doručak". Dobro, nedugo zatim se pojavio "pravi" G4, on je bio 20% brži i 2,5 puta skuplji
Ista stvar je sa Macbook Pro, iPhonom, iPodom i iPadom -
tehnološki overkill je zajednički imenitelj svih Apple proizvoda od Jobsovog ponovnog dolaska na čelo kompanije kasnih devedesetih. Nije važno da li state-of-the-art komponente (titanijumska kućišta, retina display, žiroskop)
imaju smisla za krajnje korisnike, važno je da korisnici imaju svest o tome da kupuju "najbolje od najboljeg" u datom trenutku, bilo im to potrebno ili ne. Čista igra na kartu sujete.
Jobsova inovativnost u odnosu na Henrija Forda i Hitlera se svodi na to da su ova dvojica ponudili ljudima jeftine i iskreno jednostavne automobile koji su ispunjavali svoju osnovnu funkciju. Jobs je ponudio ljudima Maserati koji košta kao Land Rover. Sad, ima li smisla voziti se Maseratijem na pijacu po paprike za ajvar? Nemam pojma, meni javni prevoz (od autobusa do aviona), taksi i noge uglavnom uspevaju da reše sve probleme oko transporta.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Samo da podsetim na ono što sam već napisao: ne mislim da su Sloba Marković, Vrač i Hans Zimmer budale, oni ne idu na pijacu Maseratijem.