Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO
točno, ovo oko napona je lapsus... mislio sam na to da tantali imaju niže napone.. i u slobodnoj prodaji je dosta teško naći tantale koji bi odgovarali primjeni u audio aplikaciji s obzirom da je najveći napon tantala od 100uF koji sam uspio iskopati 10V
|
Ima elektrolita od 25V i par stotina mikrofarada kod kojih je ESR par desetina milioma.
Quote:
a sad, što se tiče ove debate.... iznio si tvrdnju bez argumenata širokoj publici (isto kao i nikolaivanic sa onim da je za bolju kvalitetu bolje stavljati tantale, također bez ikakvih argumenata)... nisu ovdje svi elektroničari pa da znaju što je to ESR, struja curenja ili struja brujanja, probojni napon i tako to i da znaju odabrati kondenzator za neku namjenu, a i dostupni podaci su uglavnom nerazumljivi nekome tko nije u branši ....
|
Imaju usi pa mogu da cuju sta im radi tantal a sta elektrolit u nekoj spravi. Naveo sam upozorenje, a onaj koga zanima moze dalje da proceslja o toj temi sta god zeli. Takodje, ovde se prica o rekapiranju i nabavci kondenzatora, tako da je konkretna tema o tantalima off topic...
Drugo, svakako nisam shvatio kao argument navodjenje svetski poznatih dizajnera koji su koristili tantale u svojim konstrukcijama:
Quote:
..............
Ovako kako si to napisao ispada da su likovi kao Rupert Neve, John Graham Cohen, Georg Neumann, Dave Harrison, i timovi inženjera iz svih vodećih firmi ludi što u svojim dizajnovima koriste tantale.
........
|
To sto navodis je vise politicki "argument" nego tehnoloski... gde nikako ne mozemo znati zasto je neko hteo u nekoj spravi da koristi ovu ili onu komponentu... i cak i da je koristio, ne mora da znaci da te komponente treba svuda, generalno i u svakom slucaju koristiti.... ali ako nemas bolji argument...
Tantali su bili popularni pre desetak ili dvadeset godina... vise nisu, ako pratis sta se desava na polju elektronskih komponenata.
Ima stotine primera gde su u vrhunskim spravama koriscene cak i prosecne komponente, i potpuno je besmisleno ulaziti u razloge zasto, to je njihovo pravo i to NE ZNACI da svako treba da ide tim stopama. Treba da sebi omoguci da dobije bolje rezultate, a sta su radili ostali dizajneri ne mora da znaci da je princip koga treba uvek primenjivati.
Quote:
ovdje se pozivam na poneki tvoj napis u kojem se buniš protiv takvih istupa
.........
|
Nemam nista protiv
Radio sam u razvoju u firmi gde nije od mene uvek zavisilo sta cu da koristim od komponenata, vec od ekipe koja je radila nesto pre mene (gomila komponenata ranije kupljenih u ogromnim kolicinama) ali i od ugovora sa dobavljacima koji se prave mimo razvoja od strane menadzmenta (zbog samo njima znanih razloga!)... tako da se nadam da razumes zasto imam vrlo specificno iskustvo na ovu temu.
Za "bolje" savetujem da se proba komponenta, uradi ABX test pa onda odluci sta je najbolje... zabadati nos u tudje dizajne nema svrhe, kondenzatori posebno zvuce drugacije od vrednosti do vrednosti za isti tip, tako da ako neko hoce da tera "mak na konac", najbolje je uraditi slusni test.
EDIT: Ako vec hoces da zapocinjes debatu i optuzis me da neargumentovano izjavljujem nesto, onda pokusaj barem nekim
ozbiljnijim argumentima, ne samo navodjenjem nekoliko imena, da dokazes da lupetam gluposti. My 2c...