Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO
sad si me zaintrigirao, pa sam si dao malo više truda i prekopao po svojim priručnicima u ormaru i naravno, na nezaobilaznom google-u.... nigdje nisam našao preporuku da se to nesmije, ali ako je to tako kod vas zakonski regulirano, u to nemogu i neželim ulaziti, ali gromobransko uzemljenje se po definiciji izvodi kao neovisno uzemljenje u odnosu na uzemljenje električne instalacije, a ako se već i povezuje u jedinstveni sustav, onda se ugrađuju posebni (induktivni) zaštitni elementi koji štite "kućnu instalaciju" od strujnog udara prilikom udara groma. Tako da bi se i u toj situaciji pojavila razlika potencijala između gromobrana i uzemljenja.
|
U pitanju je sigurnosna mera i propis.
Probali smo, davnih dana, ne znajuci propis, da "izboksujemo" za jedan studio nezavisno uzemljenje jer je to realno MOGLO da se trazi, objekat je bio nov, u izgradnji, ali su nas iz EDB odbili sa navedenim objasnjenjem... inace im je bilo savrseno jasno sta zelimo da dobijemo time... od svega smo mogli da dobijemo prioritet, te da imamo zasebnu klemu na
postojecem uzemljivacu, i direktnu vezu do studija... ali zasebno uzemljenje... ne.
Problem je prelazna pojava u toku udara groma, (cak) NE konkretno u kucu u kojoj je studio, nego u okolini, nego je problem povratnog potencijala putem uzemljenja u trenutku kada se energija munje prazni u zemlju )relevantan je "napon koraka")... tada izmedju dva RAZLICITA uzemljivaca moze biti kratkotrajan smrtonosan potencijal a samim tim i izmedju dva nezavisna uzemljenja, koja mogu doci u dodir sa covekom na neki sumanuti nacin, ali nije iskljuceno.
Recimo nedostaje ti uticnica pa provuces razvodni gajtan iz druge sobe sa drugim uzemljenjem, ukljucis dve UZEMLJENE sprave u razlicita uzemljenja, i ako ih obe drzis sa rukama... grom u okolini moze da te ubije, eto tako sam ja to razumeo
P.S. Awacs, svejedno je da li kuca ima gromobran ili ne... poenta je u galvanskoj vezi sa dve odvojene tacke u zemlji koje na neki pogodan nacin mogu doci u obe istovremeno u dodir sa jednim covekom.
P.P.S. I da, to obicno nije tem prirucnika jer se ne tice konkretne realizacije uzemljenja, nego projektovanja instalacija i zakonske regulative, tako da za ovih informacija obicno nema u prirucnicima, vec cesce u Sluzbenom Glasniku ili cemu vec.