View Single Post
Old 29-09-2011, 06:04 PM   #24
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Zujanje monitora

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ok, hvala vam na odgovorima, ne bih da off topicim sad o energetici na forumu i da popunjujem rupe u znanju na tu temu, samo jos da rezimiramo - mozda to i nije tako offtopic, kad bolje razmislim :

Znam da je nulovan sistem zapravo tri faze i nula - bez uzemljenja, pa sam u tome trazio krivca za brum... Posto je mesto uzemljenja negde u trafo stanici (na to sam mislio kada sam rekao da je nula i uzemljenje jedno isto), shvatam da dolazi do te razlike u potencijalu, zbog gubitaka u kablu do trafo stanice i tako dalje. Zato sam proveravao da li bi se pojavila ta razlika potencijala izmedju nule/GND u zgradi i kada bi se postavilo posebno uzemljenje. To se inace i radi u studijima i sl - pravi se "tehnicko uzemljenje", struja odvojena od ostatka instalacije ( jel tako ? )

Mislim da je ovaj slucaj sa kablovskom TV specifican, zbog onoga sto je Boggy rekao i ne radi se o tome ovde. Uzeo sam kabl od kablovske TV za primer, jer sam tu primetio da se javlja brum (dok je antena na kompjuteru), ali to drmusanje struje se javlja i kada dodirnem nulu/GND i cesmu na primer (ponekad) - zbog te razlike mesta uzemljivanja (cesma - zakopana u zemlju pored zgrade i sasija ves masine uzemljena u shuko - odatle sam i dobio ideju za uzemljenje preko vodovodnih cevi)
A u slucaju udara groma, ta razlika bi se jos vise povecala (dovoljan je jedan korak, pa da se stvori razlika potencijala na mestu udara groma izmedju leve i desne noge - zbog ogromnog napona)

Da li bi mozda neki DI-BOX pomogao sa GND LIFT opcijom ? Trebalo bi...

vrlo često studiji koji su građeni za tu namjenu imaju ukopanu bakrenu ploču ispod re?ije ba? za tu namjenu.... prekopaj malo po netu... to ameri jako vole

ovo sa (pasivnim!) DI-boxom je na tragu rje?enja... u biti ti treba odvojni transformator, dakle, mora? galvanski odvojiti dva uređaja da bi izbjegao brum usljed razlike potencijala.... isti koncept kao onaj balun transformator koji je Boggy spomenuo malo iznad