View Single Post
Old 28-09-2011, 11:31 PM   #5
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Zujanje monitora

Ok, hvala vam na odgovorima, ne bih da off topicim sad o energetici na forumu i da popunjujem rupe u znanju na tu temu, samo jos da rezimiramo - mozda to i nije tako offtopic, kad bolje razmislim :

Znam da je nulovan sistem zapravo tri faze i nula - bez uzemljenja, pa sam u tome trazio krivca za brum... Posto je mesto uzemljenja negde u trafo stanici (na to sam mislio kada sam rekao da je nula i uzemljenje jedno isto), shvatam da dolazi do te razlike u potencijalu, zbog gubitaka u kablu do trafo stanice i tako dalje. Zato sam proveravao da li bi se pojavila ta razlika potencijala izmedju nule/GND u zgradi i kada bi se postavilo posebno uzemljenje. To se inace i radi u studijima i sl - pravi se "tehnicko uzemljenje", struja odvojena od ostatka instalacije ( jel tako ? )

Mislim da je ovaj slucaj sa kablovskom TV specifican, zbog onoga sto je Boggy rekao i ne radi se o tome ovde. Uzeo sam kabl od kablovske TV za primer, jer sam tu primetio da se javlja brum (dok je antena na kompjuteru), ali to drmusanje struje se javlja i kada dodirnem nulu/GND i cesmu na primer (ponekad) - zbog te razlike mesta uzemljivanja (cesma - zakopana u zemlju pored zgrade i sasija ves masine uzemljena u shuko - odatle sam i dobio ideju za uzemljenje preko vodovodnih cevi)
A u slucaju udara groma, ta razlika bi se jos vise povecala (dovoljan je jedan korak, pa da se stvori razlika potencijala na mestu udara groma izmedju leve i desne noge - zbog ogromnog napona)

Da li bi mozda neki DI-BOX pomogao sa GND LIFT opcijom ? Trebalo bi...

Last edited by psionic; 28-09-2011 at 11:34 PM.
psionic is offline   Reply With Quote