View Single Post
Old 28-09-2011, 08:30 PM   #18
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Default Re: Zujanje monitora

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Hvala na odgovoru... Jos nesto: ne znam kakve to veze ima, ali npr kabl od kablovske (tj njegova masa) i masa od mog uzemljenja u stanu (nulovan sistem) imaju razliku potencijala. Udari me struja kada dodirnem uzemljenje stana, dok drzim antenu od kablovske u drugoj ruci

Shvatam da antenski sistem ima jedno uzemljenje, a taj nulovan sistem - drugo i da postoji razlika potencijala ta 2 sistema (slicno kao sto bi bila razlika u sondi i nulovanom sistemu ostatka napajanja u stanu) sto dovodi do bruma ako koristim uzemljeni pojacivac za pojacavanje zvuka iz integrisane, pri cemu je komp uzemljen na jednom sistemu (antena kablovske je usla u TV kartu i time unela u sasiju kucista svoje uzemljenje - a pojacavac je ostao uzemljen na uzemljenje stana + mali presek mase audio kabla, koji donekle uspeva da izjednaci potencijale ta dva sistema uzemljenja, pa nema vise udaranja struje )

Nulovan sistem takodje znaci da je nula i uzemljenje zapravo jedno te isto i da kroz to uzemljenje lako moze da udje smetnja kao sto je brum od 50 Hz...

Voleo bih da mi neko od znalaca ovde potvrdi teoriju, da je brum nastao iz razloga koji sam naveo...
prvo... neznamo jeli shield na kabelu od kablovske uzemljen negdje u sistemu... najvjerojatni jest.... i pretpostavit ću tako

drugo... u sistemu nulovanja nema uzemljenja.... onaj treći vod (u?ica) na ?uko utikaču/utičnici se na razvodnoj ploči spaja na nulu (otuda i naziv nulovanje). to ej samo tehnička za?tita od proboja struje na metalno kuči?te nekog osigurača... mane su te da bi osigurač izbacio prilikom neispravnog stanja, mora poteći struja koaj je dovoljna da izbaci dotični osigurač, za razliku od sistema sa uzemljenjem koji koristi FID sklopku koja izbacuje već pri vrlo malom strujama gre?ke .

u pravu si da je za brum krivac razlika potencijala. naime, zbog tvoje udaljenosti od trafo stanice postoji određena metra?a vodova.. i ?to je oterećenje tog voda veće, dakle, kroz njega teče jača struja, na tom vodu se stvara veći pad napona. Iako e u trafo stanici ta nula zapravo uzemljena, zbog padova napona na vodovima, već se pojavi znatna razlika u potencijalu nule i zemlje i tu nastaju tvoji problemi..... a ?to si dalje od trafostanice i na je jače opterećena, problem je sve izra?eniji.... i ta razlika potencijala se mo?e popeti na 50-ak volti (naravno, izmjenične struje,pogađa?, na 50 Hz, pa otud i brum), pa i vi?e.... zbog toga se zna dogoditi da se recimo, jednom rukom dr?i? za pipu na sudperu,a drugom takne? ?poret, pa te malo zatrese.