View Single Post
Old 28-09-2011, 06:44 PM   #16
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Zujanje monitora

Hvala na odgovoru... Jos nesto: ne znam kakve to veze ima, ali npr kabl od kablovske (tj njegova masa) i masa od mog uzemljenja u stanu (nulovan sistem) imaju razliku potencijala. Udari me struja kada dodirnem uzemljenje stana, dok drzim antenu od kablovske u drugoj ruci

Shvatam da antenski sistem ima jedno uzemljenje, a taj nulovan sistem - drugo i da postoji razlika potencijala ta 2 sistema (slicno kao sto bi bila razlika u sondi i nulovanom sistemu ostatka napajanja u stanu) sto dovodi do bruma ako koristim uzemljeni pojacivac za pojacavanje zvuka iz integrisane, pri cemu je komp uzemljen na jednom sistemu (antena kablovske je usla u TV kartu i time unela u sasiju kucista svoje uzemljenje - a pojacavac je ostao uzemljen na uzemljenje stana + mali presek mase audio kabla, koji donekle uspeva da izjednaci potencijale ta dva sistema uzemljenja, pa nema vise udaranja struje )

Nulovan sistem takodje znaci da je nula i uzemljenje zapravo jedno te isto i da kroz to uzemljenje lako moze da udje smetnja kao sto je brum od 50 Hz...

Voleo bih da mi neko od znalaca ovde potvrdi teoriju, da je brum nastao iz razloga koji sam naveo...

Last edited by psionic; 28-09-2011 at 07:48 PM.
psionic is offline   Reply With Quote