Pa eto, amateri poput Andrew Lloyd Webstera, Joe Carina, Amande Palmer, Jordan Rudessa, Brian Ferryja, itd. je i dan danas koriste a da uop?te ne stoje potpisani u njihovom endorser programu. Čak je Kurzweil kao firma koja pravi synthove nastao u formi opklade sa Stevie Wonderom. Ali dobro, slepac, ?ta on zna
Za horove na Jupiteru se sla?em da je neobja?njivo. Neobja?njivo je da sprava od 3000? ima horove kao Fantom G koji je pritom u toj kategoriji bio najgori od svih workstationa. Neobja?njivo je i to da nisu ubacili sve zvukove sa SRX pro?irenja pa ima? taj apsurd da i najjeftiniji modul iz JV serije, JV-1010 koji je nastao pre 2000te ima bolje horove nego sprava od 3000?.
A ?to se tiče zvuka klavira, treba razlikovati autentičan zvuk klavira i zvuk klavira koji u okviru benda izlazi dobro. Kronos ima autentičan zvuk klavira sa svim manama i prednostima koje klavir kao akustičan instrument ima u sebi. Kako izlazi u mixu, ne znam, ali znam da je Kronos simulaciju klavira na workstationu odveo korak dalje. Takodje, da bi izvukao maximum od instrumenta po pitanju klavira, treba koristiti one modele gde postoji hammer dirka. Svirati klavir na "synth action" dirkama (ili ne daj bo?e Triton Le/TR/X50/X5D/PA80 itd) i komentarisati zvuk klavira je apsurdno jer tehnika i otpor kojim svira? ne odgovara onome ?ta bi primenio na pravom klaviru. To je kao da svira? akustičnu gitaru na električnoj sa nekom simulacijom. "Zavr?ava posao", ali to nije to.
Uzmi pove?i MIDI Jupitera 80 na Nord Stage koji ima? pa sviraj klavir. E, čak ni to nije prava refrenca po?to ima? waterfall dirku koja je namenjena za hammonde a ne za klavir, ali će osećaj sigurno biti bolji.
A za pare koje bih dao za Jupiter 80, kupim Kurzweila PC3K7 (76 dirki) i jo? mi ostane za polovnu Andromedu preko