Re: Nova "gluva soba" - bez plafona?
Dvoriste u kome je studio je gazdino, on nasu buku tolerise, a itekako ima buke ispod 100Hz, jedino mozemo smetati komsijama pored, a ni oni se nisu bunili do sada...
Ali kako se ne bi bunili ni u buducnosti, hteo sam da uradim nesto "bolju" izolaciju prema spolja, a najslabija karika u tom prostoru je plafon koga skoro da nema... ostali zidovi su dupla cigla... preko 25cm debljine, velika izolaciona moc... tra lala...
Izolaciona moc pregrade zavisi od 2 faktora: Gustine (tezine materijala koriscenih) i debljine pregrade i srazmerna je ovim faktorima... sto su vece gustina i debljina pregrade to je veca i izolaciona moc... predpostavlja se da je pregrada (plafon) zaptiven dobro...
E sad da se ja pitam (da je moj prostor - a nije) uradio bih betonsku plocu i to bi vec bilo dovoljno...
Meni hitno treba neko resenje da se poveca izolaciona moc plafona... da dotaknem apsorpcijom i najnize frekvencije... A i ovo ostalo da skinem koliko god mogu... Ja sam racunao da finansijski mogu da podnesem trosak kamene vune i ispod nje gipsane knauf ploce u vidu spustenog plafona...
Ja pitam, ima li smisla trositi novac na najguscu kamenu vunu (200kg/m3)), iako ona sama po sebi nije neki izolator (u vidu pregrade) ili uzeti jeftiniju vunu i recimo dodati nesto drugo????
Ili postoji neko jos bolje a drugacije resenje....
Kao sto rekoh, livenje betona i ploce ne dolazi u obzir...
Pozdrav!