View Single Post
Old 24-09-2011, 04:39 PM   #24
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Миксер "Yamaha EMX 5014C"

@ Awacs
Potpuno si u pravu

Dobro, vec sam se jedno pet puta izvinio coveku, rekoh da sam uzeo samu situaciju. Znate me vec do sada valjda, nekad prsnem bezveze (i zato me treba banovati)

Hteo sam da taj primer - ne zalazeci u detalje - uzmem kao argument za neku glupost koju sam pokrenuo pre sto godina (sto li sam hteo opet to da pokrenem - ne da mi djavo mira)

Evo da ne budem totalno beskoristan - naisao sam na ovo:

FCL (Feedback Channel Locating) lamp
(Channels 1 to 9/10)
This lamp is used during setup to identify any channel
that might be howling. Check these lamps when setting
up for a performance. If the lamp lights up, adjust the
channel’s equalizer 9 or channel fader H to reduce
the level so that the lamp goes off.

Input of a continuous sound (as from a CD player or
vocal) may cause the lamp to come on even in the
absence of howling.

Znaci tacno to sto su vec rekli - zvuk koji traje, moze da upali LED diodu, a da nije mikrofonija. To i zvanicno stoji u prirucniku.

E sad, pitanje je STA ulazi u kablove, ako nisu nigde povezani, tj samo spojeni na mixer - bez mikrofona na drugom kraju. Ako je ta lampica zaista osetljiva -75dB, moguce da reaguje na sum koji nastaje u slobodnom kablu ili ako je GAIN odvrnut na kanalu... Proveriti GAIN pojacanje, proveriti EQ da li stoji ravno, Comp na nulu... Mala je verovatnoca da je ovaj slucaj, ali vredi probati i ovo... Naravno, povezati samo kablove koji se koriste i ne ostavljati prazne kablove da "vise" - ne smeta, ali u svrhu eliminisanja te signalizacije vredi iskljuciti.

Ako ipak ima neki uredjaj/mic na ulazu - onda je to razlog. Nema veze sto kanal nije ukljucen. FCL po blok dijagramu stoji ispred ON dugmeta.

FCL stoji posle EQa, GAINa, Comp(ressora) i HPFiltera, a pre svega ostalog. Kao i SIGNAL led koji bi trebalo da se pali kada ima signala, bez obzira na ON dugme

Last edited by psionic; 24-09-2011 at 05:11 PM.
psionic is offline   Reply With Quote