Thread: Kurzweil PC3K8
View Single Post
Old 18-09-2011, 03:46 PM   #20
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Kurzweil PC3K8

Unapred se izvinjavam za dužinu posta, zaista sam gledao da ga skratim gde god je bilo moguće

@Tuomas: Da si dobronameran, ne sumnjam, nismo imali prilike da popričamo, ali uvek ću izuzetno ceniti to što si 2006/7 svratio do Smedereva na našu svirku. A za priču će več biti vremena (pogotovu sada kada imaš Jupitera 80 )

Ali da temeljno poznaješ materiju o kojoj pričaš, sumnjam. Ne vidim zašto bi inače spominjao "kvalitet" Tritona a kao argument navodio Emax sempl? Taj sempl mogu da učitam na Kurzweila i da zvuči isto ako ne i bolje pošto su FX sekcija i filteri barem 2-3 puta bolji i raznovrsniji a uz to konverteri (nešto što je najviše kritikovano na Tritonu) i čipovi unutar Kurzweila su namenski dizajnirani za njihove klavijature za razliku od drugih koji koriste third-party komponente. I na sve to, na PC3K kada ugasim i upalim klavijaturu, sempl će biti odmah dostupan za razliku od Tritona.

Dalje, govoriš o "radu na terenu" a rekao si da si Kurzweila probavao samo kući i to 3 dana. Prvo što ću ti reći jeste da ma koliko da si upoznat sa Kurzweilom, za 3 dana nisi mogao ni da zagrebeš po površini jer je VAST na PC3 složeniji i napredniji u odnosu na sve Kurzweile do sada. Naveo si i da si imao "najnoviji OS instaliran" a kada pitam kada je to bilo daješ površne odgovore kao da nije važno iako jeste pošto najnoviji OS ima 10 novih hammond preseta i novi double leslie efekat koji je do te mere oduševio kao da se radi o novom emulatoru.

Ali nešto drugo me zanima - ako si ga svirao kući - kako si ga probao "na terenu" onda? Na osnovu čega onda znaš da je to amaterska sprava i da ima nekvaliteta? Zato što za razliku od Tritona solo ne zvuči tako kao da ti ništa drugo ne treba uživo?

Elem, na sve to postoji i "tehnička" strana koja iako tebi nije bitna ne znači da ne postoji. A tiče se svih mogućnosti o kojima sam mogao da sanjam dok sam imao Triton (za početak pristojan klavir )

Navešću neke najvažnije primere za "rad na terenu":
1) da menjam Combi a da pri promeni ostane zvuk od prošlog Combija ili
2) u slučaju dok sam u Progu da se ne promeni efekat kad promenim Prog
3) da držim ruke na klavijaturi sve vreme a da nogom menjam farbe u oba smera (bez kupovine MIDI kontrolera formata povećeg gitarskog procesora)

Da ne zamaram dalje sa detaljima (ionako sam predugačak) pošto mi nije namera da branim Kurzweil. Tu sam samo da podelim moje iskustvo koje sam imao sa njim a koje je malo duže od 3 dana sviranja po kući. Ima tu dosta toga jako praktičnog za "rad na terenu" što bi i tebi koristilo, veruj mi.

Vidiš, verujem da bend tvog kalibra ima plaćene tehničare koji vam i donesu i postave i spakuju svu opremu, nameste sound, pritrče ako nešto ne radi, ali istina je da znaš kako muzičari zaradjuju u Srbiji i da nemaju svi takve uslove a kamoli da nadju tehničare koji će da odrade posao a da nešto ne pokvare i polome. Isto tako, u tvom bendu je dvojica klavijaturista, pa jedan drugoga sasvim fino pokrivate, a složićeš se da za tipičan bend to nije baš učestala postavka. I baš zato za sve one koji nemaju takve uslove rada poput tvojih Kurzweil je izuzetno praktična i korisna sprava.

Po prvi put otkako sviram (a to je za sada skromnih 10 godina) imam klavijaturu koja mi u isto vreme zamenjuje dve-tri i to u bukvalnom smislu reči. Tek sam sa Kurzweilom došao do toga da mogu praviti kombinacije bez skoro ikakvih kompromisa po pitanju efekata i bez straha da li će se nešto "gušiti" zbog polifonije. I po prvi put mi gotovo svi zvukovi stoje u okviru istog preseta i tako podešeni da jednim tasterom ili footswitchem mogu da se šetam kroz delove pesme.

Verovatno postoji bolji emulator hammonda od onog na Kurzweilu (iako tvrdim da Kurzweil može zvučati identično kao ono što si ti dao za primer), ali čisto sumnjam da takav emulator može da uradi sve ono u čemu Kurzweil briljira. I u takvom izboru uvek ću se pre opredeliti za Kurzweil. Pogotovu zato što me po pitanju kvaliteta izrade PC3 serija najviše podseća na stare KORG klavijature (npr. T3 - T znači tenk ) koje su bile napravljene sa idejom da potraju.

I što je možda i najpraktičnija stvar vezana za PC3 to je da se ne moram 5 puta preznojiti dok postavim sve što mi je potrebno da zvučim kako želim. Lepo je izgledati kao Rick Wakeman, ali on to nije radio zbog toga što je "želeo da izgleda", već zato što mu je svaka od klavijature iz setupa bila potrebna. Ako mi ikada bude stalo do kozmetike, nabaciću jedno 5-6 svetlećih MIDI kontrolera oko sebe i izgledaću "wow". Ali do tada, Kurzweil mi u svemu zamenjuje silne Fantome i Tritone.

Pardon, ne zamenjuje - radi bolje.

Last edited by wladymeer; 18-09-2011 at 04:09 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote