View Single Post
Old 15-09-2011, 11:03 PM   #23
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ok, i sam shvatas da je kompresor sa velikim ratiom ustvari limiter. Ako koristis "recept"po kome stavis kompresor sa velikim ratiom na izlaz, to je kao da si stavio limiter Pa o cemu drugom ja pricam ? Ne kazem da treba da nabije treshold limitera na -30dB. Samo da regulise pikove na kraju.
Pa cime smanjujes dinamiku ako limiter samo regulise pikove?

Quote:
Bitna stvar ovde: Limiteri seku sve preko tresholda... Pa cemu onda onoliki parametri na njima ? Limiteri kao VST, nisu prosto - limiteri. Imaju svasta nesto da bi se sprecio totalni klip signala. Zamisljeni su kao finalni efekat, zato imaju u okviru sebe i dither (skoro svi) i cutoff filter za niske frekvencije (opet voxengo limiter) , oversampling, look ahead i svasta jos... Ne znam odakle ti ideja da prosto odseku peak signala. Pre toga urade jos gomilu stvari da bi se secenje izbeglo.
To je onda neki kompresor prerusen u limiter?

Quote:
A seces te vrhove i kompresorom sa ratiom od 1:10 koji pri tome ne vodi racuna da signal ne predje 0dB FS. Ni u jednom svom miksu nisam primetio da je neka sinusoida odsecena, a svaku pesmu proverim u forgeu... Koristim "limitere" dosta cesto.

Dva kompresora, gde je jedan tzv glue kompresor sa ratiom 1:4, a drugi sa fast attackom i velikim ratiom je isto kao i kompresor + prosti limiter za ubijanje pikova koji su prosli kroz prvi kompresor. Vidjao sam i ja taj nacin, moze ali... to mi nije elegantno resenje ! Ima daleko boljih sprava za krajnje pikove i zovu ih limiteri
U prvom postu ja sam predlozio dva kompresora (drugi uz jaku kompresiju dodatno zaobljuje vrhove da bi odsecanja od strane limitera bila sto manja) i limiter...

Quote:
Kompresor NE utice na visoke, sem ako je tipa analogne simulacije neke starudije LA2A i sl, pa ima pot za "flatness" Mozda moze da ti promeni percepciju visokih, zato sto menja generalno zvucnu sliku ostatka spektra, ali opet zavisi sta i koliko si ga namestio i gde si ga upotrebio... Ovako kako kazes, pravilo je da utisava visoke, kao LP filter na izlazu, sto je netacno.
Fizioloski ili kako, meni je cujnost visokih posle kompresije manja, smanjeni su tranzijenti i sl...

Quote:
Najzad, dinamicki procesori se na kraju stavljaju da ispeglaju da ne kazem los ili ne tako idealan mix. Neki savetuju i da se stavljanje bilo kakvog kompresora/limitera na izlaz izbegava, ali za to je potrebno da mix bude totalno ujednacen...
Obicaj u klasici (mada ne apsolutni)... I ja volim originalnu dinamiku al ko nas pita? Its the loudness warrr

Quote:
A ti saveti, tipa video sam na SoS i sl, mis'iiim...
pa covek ima studio... pise, prilicno cenjen... + slaze se sa mojim poznavanjem problematike i teorijom (koju takodje postujem)

Quote:
Pogledaj neki YT klip, da vidis na koji nacin ih ljudi koriste i zasto ih ima na kraju skoro svakog master lanca. Svako ima svoj nacin rada, neko ide peske, neko se vozi autom. Obojca ce stici... Negde...
... slazem se

... samo nek zvuci... i da na kraju to neko uopste slusa

Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 11:25 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote