Quote:
Originally Posted by nikolaivanic
Kako to da jedan kiborg ne zna kako mu radi limiter? 
On bas samo ODSECA vrhove - sve sto je preko zadatog napona ostavlja ravno, tj ne prenosi nikakve informacije o naponu iznad limita. Stoga se i zove limiter.
Ako zelis da ti mix bude nabudzen, kompresija 1:2, 1:3 je uglavnom premala. Nju ja cesce koristim u snimanju da ogranici dinamiku u pevanju, gitari, bassu, za svaki slucaj jer se i vokali i instrumentalisti tesko kontrolisu a snimanje ispod -10db mi nije interesantno.
Paul White (sound on sound) preporucuje, za povecanje glasnoce u mastering fazi bas gornji recept, prvo 1;4-1;6, posle 1;6-1;10 (skoro limiting).
Iz mog iskustva, nekako izadje slicno.
Ako zelis da imas koliko toliko priblizni oblik krive zvuka originalu, limiter nikako nije resenje. Kompresor proporcionalno (u zavisnosti izabrane krive - ratio, soft, hard knee...) smanjuje dinamiku iznad odredjenog zadatog napona (treshold) za razliku od limitera koji iznad tresholda sve sto naidje ostavlja na nivou tresholda, tj ravno.
Napravi probu sa sinusoidom u sound forgeu pa ces videti.
I limiteri mogu imati promenjivo koleno koje se cesto koristi za emulaciju zasicenja magnetofonske glave/trake ili cevnih pojacala i tada (u ogranicenom obimu) daju interesantne rezultate.
Druga je prica produkcijski zahtev tj boja zvuka koja moze da i pored velikih izoblicenja dobijenim jakim limitiranjem, odgovara projektu.
Dosta uputstava o kompresorima iznosi pojavu utisavanja visokih... i ja sam primetio da posle prija malo eq...
Postoje i multiband kompresori koji uz dobru postavku resavaju oba pitanja cak sa superiornim rezultatima ali treba dosta vezbe sa njima.
|
Ok, i sam shvatas da je kompresor sa velikim ratiom ustvari limiter. Ako koristis "recept"po kome stavis kompresor sa velikim ratiom na izlaz, to je kao da si stavio limiter

Pa o cemu drugom ja pricam ? Ne kazem da treba da nabije treshold limitera na -30dB. Samo da regulise pikove na kraju.
Bitna stvar ovde: Limiteri seku sve preko tresholda... Pa cemu onda onoliki parametri na njima ? Limiteri kao VST, nisu prosto - limiteri. Imaju svasta nesto da bi se sprecio totalni klip signala. Zamisljeni su kao finalni efekat, zato imaju u okviru sebe i dither (skoro svi) i cutoff filter za niske frekvencije (opet voxengo limiter) , oversampling, look ahead i svasta jos... Ne znam odakle ti ideja da prosto odseku peak signala. Pre toga urade jos gomilu stvari da bi se secenje izbeglo. A seces te vrhove i kompresorom sa ratiom od 1:10 koji pri tome ne vodi racuna da signal ne predje 0dB FS. Ni u jednom svom miksu nisam primetio da je neka sinusoida odsecena, a svaku pesmu proverim u forgeu... Koristim "limitere" dosta cesto.
Dva kompresora, gde je jedan tzv glue kompresor sa ratiom 1:4, a drugi sa fast attackom i velikim ratiom je isto kao i kompresor +
prosti limiter za ubijanje pikova koji su prosli kroz prvi kompresor. Vidjao sam i ja taj nacin, moze ali... to mi nije elegantno resenje ! Ima daleko boljih sprava za krajnje pikove i zovu ih
limiteri
Kompresor NE utice na visoke, sem ako je tipa analogne simulacije neke starudije LA2A i sl, pa ima pot za "flatness" Mozda moze da ti promeni percepciju visokih, zato sto menja generalno zvucnu sliku ostatka spektra, ali opet zavisi sta i koliko si ga namestio i gde si ga upotrebio... Ovako kako kazes, pravilo je da utisava visoke, kao LP filter na izlazu, sto je
netacno.
Najzad, dinamicki procesori se na kraju stavljaju da ispeglaju da ne kazem los ili ne tako idealan mix. Neki savetuju i da se stavljanje bilo kakvog kompresora/limitera na izlaz izbegava, ali za to je potrebno da mix bude totalno ujednacen...
A ti saveti, tipa video sam na SoS i sl, mis'iiim... Pogledaj neki YT klip, da vidis na koji nacin ih ljudi koriste i zasto ih ima na kraju skoro svakog master lanca. Svako ima svoj nacin rada, neko ide peske, neko se vozi autom. Obojca ce stici... Negde...