View Single Post
Old 15-09-2011, 05:02 PM   #20
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: Renderovani fajl mnogo slabiji nego projektni???

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Nesto ti tu nisi najbolje skontao... Kompresor ne mora da ubije visoke, isto tako limiter ne radi samo odsecajuci vrhove. To radi kada ne stavis nista na master. Radi ono sto mu zadas da radi, kao i kompresoru (pogledaj npr voxengo limiter - ima nekoliko algoritama za limiting, ukljucujuci tu i clipping)

BTW compressor pre limitera se koristi, ali za kompresiju se ide sa blazim ratiom 1:2 do 1:3 i sa vecim attackom i releaseom.
......
Kako to da jedan kiborg ne zna kako mu radi limiter?
On bas samo ODSECA vrhove - sve sto je preko zadatog napona ostavlja ravno, tj ne prenosi nikakve informacije o naponu iznad limita. Stoga se i zove limiter.
Ako zelis da ti mix bude nabudzen, kompresija 1:2, 1:3 je uglavnom premala. Nju ja cesce koristim u snimanju da ogranici dinamiku u pevanju, gitari, bassu, za svaki slucaj jer se i vokali i instrumentalisti tesko kontrolisu a snimanje ispod -10db mi nije interesantno.

Paul White (sound on sound) preporucuje, za povecanje glasnoce u mastering fazi bas gornji recept, prvo 1;4-1;6, posle 1;6-1;10 (skoro limiting).
Iz mog iskustva, nekako izadje slicno.

Ako zelis da imas koliko toliko priblizni oblik krive zvuka originalu, limiter nikako nije resenje. Kompresor proporcionalno (u zavisnosti izabrane krive - ratio, soft, hard knee...) smanjuje dinamiku iznad odredjenog zadatog napona (treshold) za razliku od limitera koji iznad tresholda sve sto naidje ostavlja na nivou tresholda, tj ravno.
Napravi probu sa sinusoidom u sound forgeu pa ces videti.

I limiteri mogu imati promenjivo koleno koje se cesto koristi za emulaciju zasicenja magnetofonske glave/trake ili cevnih pojacala i tada (u ogranicenom obimu) daju interesantne rezultate.

Druga je prica produkcijski zahtev tj boja zvuka koja moze da i pored velikih izoblicenja dobijenim jakim limitiranjem, odgovara projektu.

Dosta uputstava o kompresorima iznosi pojavu utisavanja visokih... i ja sam primetio da posle prija malo eq...

Postoje i multiband kompresori koji uz dobru postavku resavaju oba pitanja cak sa superiornim rezultatima ali treba dosta vezbe sa njima.

Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 05:32 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote