Kao u priči o cvrčku i mravu, tako i ja polako i gistro na vreme krećem da razmi?ljam o zimskom periodu, i standardno najvećem problemu koji imam u studiju u tom periodu - grejanju.
Problem je sledeći : Prostor u kome se nalazi studio je atomsko skloni?te, ukopano u zemlju, ima sumnjivu termo izolaciju, i povr?inu od cirka 200kvm. I naravno, nema centralno grejanje

Grejanje smo do sada radili na struju, sa dodatnim hendikepom da skloni?te nema svoje tarifno brojilo, nego je nakačeno na brojilo od gara?e, i samim tim, čim podignemo potro?nju iole, mi pravimo tom brojilu crvenu tarifu, i plaćamo struju dosta skuplje. Tako da kad zima krene, u zavisnosti od obima posla, i broja prostorija koje se greju, računi za struju se kreću od 15-30k dinara (300e) mesečno za struju. S'obzirom na cene i ostale tro?kove studija, ovo postane faktor ozbiljnog ugro?avanja profitabilnosti samog studija.
Od grejnih tela koristim jedan klima uređaj za re?iju od 22kvm (ne znam koliko je kilowata u re?imu grejanja, mislim da je 9ka BTU), jedan veći kalorifer od 3KW za grejanje sobe za snimanje od 45kvm (svuda je spratna visina 2.7m), i jedan do dva strujna radijatora od po 2.5kw, za grejanje drugog studija (re?ija sa vocal boothom) od takođe oko 22kvm.
Ono ?to mene zanima, jesu va?i predlozi kako biste vi ugrejali ovakav prostor, jeftinije? Ograničavajući faktor br.1 je nepostojanje, i to trajno, posebnog brojila. Računica jeste da ja zbog toga već plaćam duplu cenu, tako da kad podeli?, 20-30k, u realnoj potro?nji bude 10-15k dinara, ?to i jeste realno, za strujno grejanje tih povr?ina. Ne zaboravi?vi tu da i sve ostale skalamerije u studiju već rade na struju ( leti me struja izlazi oko 10k, a koristim samo tu klimu za hlađenje/su?enje te re?ije prve, od 22kvm, rasvetu i uređaje). Tako da pretpostavljam da struja lagano otpada kao opcija za grejanje (3fazni priključak nemam, pa da koristim TA peći, a ionako noću nema neke svrhe grejati, jer sam prostor jako lo?e čuva toplotu na du?e staze)
Razmi?ljao sam o nekoj vrsti plinskog grejanja, počev?i od klasičnih sobnih grejalica, do nekih mo?da ozbiljnijih, instalacionih. Napominjem da ventilacija u studiju postoji, i da bi te grejalice lako mogao da kačim na dovod-odvod vazduha iz prostora. Zna li neko ne?to vi?e o njima, i da li ima neko pametniji predlog o ovome?
Hvala