View Single Post
Old 15-08-2011, 05:09 PM   #25
codar
Junior Member

codar's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Rezonancu na 128Hz zasigurno mozes solidno srediti debelim sirokopojasnim panelima na zidovima i (debelim) cloud absorberom.
Poenta je da je najjednostavnije u malim prostorijama absorbovati absorberima koji rade na principu trosenja kineticke energije (brzina cestica vazduha) a ne potencijalne (pritisak vazduha). Prvi su takozvani sirokopojasni absorberi kojima se ponekad ostavlja "air gap" izmedju njih i zida da bi bili efikasniji (a=lambda/4), a drugi su membranski absorberi i absorberi sa rezonantnim supljinama, koje bi trebalo staviti na samu povrsinu zida, gde je pritisak vazduha najveci (a=0). Ovo drugo najcesce nije prakticno moguce, te je problem i sto Helmholzov absorber najcesce mora da se postavi na mesto velike brzine, a ne visokog pritiska. U tom slucaju moj je princip da NE stavljam nesto sto ne radi efikasno u situaciji koju imam.
Helmholzovi absorberi mogu dobro i efikasno da rade na smanjenju RT60 (i poboljsanju razumljivosti glasa) u velikim prostorijama jer su njihove dimenzije (dubina) zanemarljive u odnosu na dimenzije prostorije, te imaju uslova da rade efikasnije od sirokopojasnih absorbera.

Vec sam predlozio da se uradi LF apsorpcija sirokopojasnim absorberima jer svi uslovi koje imamo u malim prostorijama cine helmholzove absorbere neefikasnim. Mogli bi neki tanki membranski da urade posao...

Isto vazi i za ovo sto sam vec rekao... pitanja su ok, ali poticu od vec navedenih problema.

Jesi i nadam se da sam ti dao dobar savet.

Hvala Boggy na op?irnom izlaganju ... poslu?at ću tvoj savjet sa razmje?tanjem zvučnika i mislim da odustajem od helmhotza
... poku?at ću da napravim jo? nekoliko ?irokopojasnih apsorbera sa tvrdom kamenom vunom. Spominjao si "debele" cloud absorbere. Da li je 10 cm dovoljno debelo?

Netko je stavio link na primacoustic stranicu pa me zanima da li bi mi se isplatilo da poku?am izraditi ne?to poput ovog :
http://www.primacoustic.com/fulltrap-specs.htm
... ili neki link i savjet za DIY membranski panel?
...ili je ko ?to si spomenuo stvarno prekomplicirano za DIY?

PeaceLoveUnityRespect
codar is offline   Reply With Quote