View Single Post
Old 15-08-2011, 09:40 AM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Plugovi sa vodenim zigom !

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Juce nabasah na netu...kako Waves jos od verzije 6 stavljaju neki softwerski "vodeni zig" (watermark) na svoje plugove...
Navodno,on se "upise" u audio koji soji prodje kroz taj plug i nemoze da se skine...rezultat - vidi se ko je koristio piratski softver.
Sad neki kazu da kad audio (sa tim plugom) izbacis u analogno i vratis ga u DAW, da ga onda vise nema. Sa DRM zastitom, kazu da se tako skine...a sa plugovima, ne znam.
Jel citao neko nesto / zna nesto vise / itd??...ja nisam stigao bas detaljno da kopam.

PS ja sam skoro radio neki remix i samplovao sam pocetak (2 takta) od ISTE pesme. Cim sam okacio na Soundcloud - ODMAH su blokirali (copyright issue, Warner records, trt mrt.) tek kad sam objasnio da je a remix iste pesme, "odglavili su ga". Bas sam se zapanjio kako su otkrili (odmah!)..
Mislim da nema bas mnogo nacina da uglave neki "zig" u wav fajl, pogotovo kroz samo jedan kanal u mixu, a pogotovo nema nacina da se ta zastita provuce kroz analognu spravu i prezivi.
Radili smo sa wav formatom, generisali neke talasne oblike softverski, i tamo u hederu fajla postoje definisane pozicije za razne informacije (duzina, sample rate, rezolucija),.... ali nema prostora za neku konkretnu firmu da ostavi svoj "vodeni zig" u tom fajlu, koji bi posle svega trebao da se prenese i u mp3.

Mozda bi samo neko voleo da tako nesto ima, pa je "pustio buvu" kao da ima, ali to nije izvodljivo, odnosno niko u startu nije isplanirao resurse za njih, pogotovo niko nije isplanirao prenosenje odnosno nasledjivanje te zastite kroz razne formate u kojima se audio distribuira.

EDIT: e sad, za prepoznavanje zvukova to je vec druga prica, to nije "brute force" zastita i moguce je da su se algoritmi za pronalazenje slicnosti izmedju dva audio fajla prilicno razvili, jedino nisam sasvim siguran u to. Vidim da odavno ima dobrih programa za pronalazenje slicnih digitalnih fotografija (kazem slicnih, ne istih fajlova, znaci moze i resize, i promena kvaliteta jpeg kompresije, sve ih nadju)... pa je moguce da vec imaju razvijen algoritam za audio fajl (slicna stvar) koji im sluzi za pronalazenje slicnosti... treba imati u vidu da su ogromne pare ulozene u borbu protiv piraterije, pa kad su imali za lobiranje politicara, bice da su i neku kintu ulozili i u software.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 15-08-2011 at 09:55 AM.
boggy is offline   Reply With Quote